Autor: CroExpress

Kad je prije četiri godine iz Hrvatske došao u Njemačku, Filip Purgar (26) nije govorio ni riječ njemačkog jezika. Radio je u građevini. Danas, ubrzo nakon 26. rođendana, ima službenu potvrdu da kvalificirani radnik (Gesellenbrief).

Kako piše Schwaebische.de, Filipu nije bilo lako, osobito u školi. ‘Ali isplatilo se jer znam kako je važno završiti obuku (Ausbildung) u Njemačkoj’, kazao je. Njegov šef, klesar Christop Stauss skida kapu svom kolegi. Kaže, znao je da je jezik ključ svega. 
A upoznali su se slučajno, kad je Filip našao stan u kući čiji je Stauss vlasnik. Tad je čuo da se traže radnici u klesarskom obrtu. Tijekom probnog rada postalo je očito da Filip može samostalno i kreativno obavljati zadaće, iako je u Hrvatskoj radio kao pizza majstor i konobar. U Njemačkoj te poslove nije želio raditi zbog loših iskustava u domovini.

‘Djevojka mi je uvijek pričala samo na njemačkom kako bih ga brže naučio’, priča Filip. ‘To mi je puno pomoglo.’ Imao je i veliku podršku strukovne škole u Freiburgu. ‘Da su se ismijavali iz mog lošeg njemačkog na početku, vjerojatno bih od svega odustao.’

Njegov šef kaže da mu je drago što nije jer treba takvog čovjeka u svojoj ekipi.  I nama je drago zbog Filipa!

Datum objave: 30.08.2018.