Autor: CroExpress

Kada biramo destinaciju za godišnji odmor, ona mora ispunjavati neke naše kriterije. Nekome je prioritet mirnije mjesto, netko ipak radije bira gužvu. Nekome je najvažnije čisto more, a nekome gastronomija. Nekada nas odabrana destinacija oduševi i ispuni naša očekivanja, a nekada smo razočarani. Ako smo zadovoljni, postoji mogućnost da se opet vratimo – jedanput, možda dvaput… Ali više od pedeset puta? Postoje gosti koji se već više od pola stoljeća vraćaju na crikveničku rivijeru, točnije – u Selce.

Riječ je o Antonu Wendelbergeru i njegovoj životnoj družici Mariji Hildegard Wendelberger. Maria i Anton se vraćaju u Selce već 53 godine. Zadnjih godina gosti borave u apartmanu gospođe Gordane Skaramuca, a u godinama prije toga su boravili na nekoliko lokacija u Selcu. U četvrtak, 23. kolovoza, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice, Marijana Biondić, posjetila ih je u domu gospođe Skaramuca i uručila im prigodne darove. Dakako, odmah se nametnulo pitanje: ‘Zašto više od pola stoljeća dolazite baš u Selce i što vam se toliko sviđa?’

Ovaj simpatični bračni par u sedmom desetljeću života je prihvaćen kao dio obitelji, a tako oni vide i svoje domaćine. Desetljećima promatraju kako djeca odrastaju, žene se, stvaraju vlastite obitelji, kako se mjesto mijenja. Kako sami kažu, poznaju skoro sve mještane i jako ih razočara kada čuju da je netko u Selcu umro. Osjećaju se kao da su izgubili vrlo dragog prijatelja.
20180823_090230Foto: TZG Crikvenica

Obožavaju primorsku hranu, kristalno čisto more i svjež zrak. Uspoređuju zrak s onim u Stuttgartu, koji je prava suprotnost našem. Gospođa Wendelberger u šali kaže (a u svakoj šali je pola istine) kako je naše more zaslužno za njen mladoliki izgled te da u Selce dolazi na ‘tretmane ljepote’. 
S obzirom na to da svake godine dolaze u Selce na dva mjeseca, nameće se pitanje što rade tijekom svojega boravka. Osim što se kupaju u uvali Slana, često odlaze na izlete na Krk (Baška, Vrbnik), Pag, Rab, a najčešće koriste taxi boat, katamarane, barke, ali vole i duge šetnje. Gospodin Wendelberger naglašava kako automobil gotovo uopće ni ne koriste. O samom Selcu također imaju samo riječi hvale. Dok je gospodin Wendelberger oduševljen novim ‘ruhom’ Selca i njegovim trgom, gospođa se s nostalgijom sjeća ljepote, kako kaže, ‘starog Selca’.

Wendelbergerovi su najbolji promotori ljepota Rivijere Crikvenice, a osobito Selca. Fotografije sa svojega putovanja pokazuju u Njemačkoj prijateljima i rodbini te im sugeriraju da ovdje dođu na godišnji odmor. Ima li bolje reklame od ove?

Ovo dvoje zaljubljenika u Selce naglasilo je u šali kako im je u planu u Selce dolaziti barem još toliko godina. Mi se nadamo da ćemo ih viđati svako ljeto i posjetiti za neki jubilej njihova budućega dolaska.

Datum objave: 24.08.2018.