Autor: Stjepan Bingula

U jednim je hrvatskim novinama osvanuo članak u kojem se navodi da se mladi u Đakovu vjenčavaju da bi imali manji porez u Njemačkoj. Oni dolaze u svoj zavičaj gdje se ‘kao na traci’ vjenčaju pred matičarem jer je život samca u Njemačkoj, kako kažu, popriično skup.

U članku se navodi da se jedan par odlučio na ‘brzinsko vjenčanje’ jer će nakon toga iz prvog poreznog razreda prijeći u drugi u kojem su porezna davanja znatno manja. Mladić, kao nevjenčani samac, trenutno ima plaću oko 1100 eura neto, a ovako očekuje da će mu biti 1580 eura, odnosno ‘300-400 eura više’.

No, nije tako.

Razlika u plaći u tom slučaju može biti najviše 100-150 eura. A ako i supruga radi, onda razlike nema – bez obzira u kojoj je ovaj bračni par poreznoj klasi, na kraju mjeseca ostala bi im ista plaća. 
Računica je otprilike ovakva: da bi u prvoj poreznoj klasi imao plaću 1100 eura neto, imaš oko 1500 eura bruto. Ako si oženjen, s 1500 eura bruto u trećoj poreznoj klasi imaš neto plaću oko 1200 eura.

Za one koji ne vjeruju ili ne znaju, na OVOJ stranici može se izračunati neto plaća u Njemačkoj po poreznim razredima.


Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa ‘Nova budućnost u Njemačkoj‘ i ‘Moj život sutra…Njemačka‘.

Datum objave: 21.08.2018.