Autor: CroExpress/I.A.

Gospa od Utočišta, Gospa prognanica… To su nazivi čudotvornog kipa Bogorodice koji se vežu uz aljmaško svetište, najpoznatije i jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta na području Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Svetište, kao i kip, imaju posebno mjesto u srcima katolika s ovog područja kao simboli patnje i progona, ali i nepokolebljive vjere i povratka iz izgnanstva.

Na blagdan Velike Gospe ovdje hodočasti velik broj vjernika i turista, do 50 tisuća, a na godišnjoj razini posjeti ga i do 150 000.

Progon pa požar

Nastalo je 1704. godine, a osnovali su ga isusovci. Odabrali su najprije baranjsko selo Lug. Mještani su s veseljem dočekali Gospin dolazak, no zbog sukoba s kalvinistima i u strahu, da će oni razoriti crkvu i oskvrnuti kip, isusovci ga sklanjaju u Aljmaš te ondje grade novu crkvu, novo svetište i daju joj ime Gospa od Utočišta.

1846. godine je veliki požar zahvatio Aljmaš. U požaru je izgorjelo mnogo aljmaških kućanstava, a na veliku žalost mnogih Slavonaca i Baranjaca, i crkva u njoj i Gospin kip. Gradnja treće crkve Gospe od Utočišta započela je odmah nakon požara, a izgrađena je 1864. godine. Nakon što je posvetio, Josip Juraj Strossmayer je darovao svetištu novi, današnji Gospin kip.

ufgBP43.jpg

PXbe7KH.jpg

Stradanje u Domovinskom ratu 

Aljmaška crkva doživjela je još jednom tešku sudbinu, u Domovinskom ratu.
Kobnog 1. kolovoza 1991. JNA uz četnike napala je Aljmaš, Dalj i Erdut. Ljudi su bježeći spašavali život, a agresori su u ratnom divljanju rušili sve pred sobom pa i crkve, tako i aljmašku.
Posredstvom UNPROFOR-a grupa vjernika probila se do ruševine aljmaškog svetišta i ondje su krajem listopada 1992. g. pronašli posve neoštećen Gospin kip. Bilo je to čudo nad čudima u onom vremenu. Prebacili su ga u slobodni Osijek te nosili po župama koje nisu bile okupirane. Narod je kip tada nazvao Gospom Prognanicom, koja je doživjela sudbinu svog prognanog naroda.f28Dpnh.jpg

Dana 1.kolovoza 1998. aljmaška Gospa od Utočišta svečano se vraća zajedno s prognanim Aljmašanima u svoje mjesto, točno nakon sedam godina. Povratak je bio na onaj isti dan kad je Aljmaš bio okupiran, a stanovnici pod smrtnom opasnošću šleperima prevezeni u Osijek. Na mjestu stare izgrađena je nova crkva, kao moderno arhitektonsko zdanje.
0SVNCpb.jpg

IK94WzG.jpg


>>>VODIMO VAS KROZ HRVATSKA SVETIŠTA Upoznajte netipično marijansko svetište u srcu Zagreba, utočište Hrvata u teškim trenutcima

>>> VODIMO VAS KROZ HRVATSKA SVETIŠTA Malo, jedinstveno mjesto u Lijepoj našoj gdje je ostavljen vidljivi znak Božje prisutnosti

>>>(FOTO) VODIMO VAS KROZ HRVATSKA SVETIŠTA Upoznajte ‘mali Lurd’ u Dalmaciji, skriven u Biokovo, čuvan od Gospe

Datum objave: 07.08.2018.