Autor: CroExpress

Pred brojnom lošinjskom publikom, 19. srpnja 2018. godine u Muzeju Apoksiomena otvorena je izložba creskog umjetnika Mate Solisa, pod nazivom ‘Retrospektiva’.

Tople boje i skice na plavoj pozadini muzejskog zida okupile su mnoštvo koje je s oduševljenjem slušalo uvodne riječi gradonačelnice Grada Malog Lošinja Ane Kučić i Marka Španjola iz Muzeja Apoksiomena o poznatom creskom umjetniku.

‘Iako su svugdje po Lošinju izvješene moje slike, ovo je prvi put da tu imam izložbu. Ljubav prema slikanju započela je od najranijeg djetinjstva, iako sam slikanje shvatio kao posao, a ne kao kreaciju. Stalno sam radio i time razvijao vlastiti rukopis jer moj prinicip nije izložbeni, nego rad i sam rad po sebi. Ovaj izložbeni ambijent u Muzeju Apoksiomena je famozan, a moje tople boje na platnu u plavetnilu muzeja odlično su se uklopile. Kontrast je komplimentaran, ma najbolji’, objasnio je Mate Solis čija djela se mogu vidjeti diljem cijeloga svijeta.

Mate Solis (rođ. Zadar, 1935.) akademski je slikar iz Cresa. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. U početku je slikao na granicama apstrakcije, a kasnije počinje naglašavati volumen i kolorističku skalu boja te prelazi u ekspresionističku i nadrealističku fazu. Uglavnom se koristi uljima i akvarelima. Izlagao je u Rijeci, Klagenfurtu, Hamburgu, Cresu i drugdje.

‘Mate Solis je znao i još uvijek zna uzeti od života ono najbolje – stvaranje. Vrlo rano, pokazao je svu raskoš svog crtačkog talenta. U njegovom umjetničkom opusu nema kronologije – sve je istovremeno, slojevito i ciklično. Solisov umjetnički svijet izrastao je iz istinske radosti stvaranja. Slobodan od ‘grijeha ovoga svijeta’, on stvara i danas u svom atelieru, okrućen obiljem Lijepoga i Dobroga u svojoj arkadijskoj palači na rubu staroga Cresa’, prema riječima dipl. povjesničarke umjetnosti Irene Dlake.

Izložbu je moguće posjetiti u malološinjskom Muzeju Apoksiomena sve do 30. rujna 2018. godine, stoga nemojte propustiti upoznati rad vrhunskog umjetnika jer možda će vam se upravo njegov rad svidjeti toliko da neki i ponesete sa sobom.

Datum objave: 23.07.2018.