Autor: CroExpress/Naida Šehović

Povodom svečanog otvaranja 52. Tamburaškog festivala 30. lipnja je u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika održan prijam za voditelje grupa festivala.
Službeni program Festivala odvijao se od 13 do 18 sati, a započeo je je predstavljanjem voditelja programa Ivana Begga, tajnika Omladinske kulturne federacije HBZ-a, kojega je predstavio Franjo Bertović, glavni potpredsjednik HBZ-a.

Na pozornici KD Vatroslava Lisinskog KUD Sv. Juraj iz Ogulina izveo je hrvatsku himnu, a američku himnu The Star-Spangled Banner i kanadsku himnu O Canada izveli su American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans, Waukegan, IL.
Potom je uslijedio blagoslov i čestitka biskupa Jurja Jezerinca, bivšeg vojnog ordinarija u RH.

Bernadette Luketich-Sikaras, glavna tajnica/rizničarka HBZ-a predstavila je gostujuću dirigenticu Festivala Mariju Krpan Kuren. Kuren je po profesiji pravnica rođena 1979. u ličkoj iseljeničkoj obitelji koja se doselila u grad Harrisburg, Pennsylvanija.

U nastavku programa uslijedio je prvi skupni nastup svih sudjelujućih zborova pod ravnanjem Marije Krpan Kuren. Bio je to veličanstveni trenutak koji je popraćen velikim ovacijama i aplauzom.

Pozdravne govore održali su Donald Weakley, predsjednik Omladinske kulturne federacije HBZ-a, a u ime gradonačelnika Zagreba govorila je zamjenica doc.dr.sc. Olivera Majić, u ime predsjednika Vlade državni tajnik Zvonko Milas, a u ime suorganizatora, kao glavni domaćin, prigodnim se govorom prisutnima obratio prof. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.
Prisutnima su se obratili i W. Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj i Edward W. Pazo, glavni predsjednik HBZ-a.

Među brojnom publikom prisutni su bili i predsjednik UO Hrvatske matice iseljenika te bivši ravnatelji Matice Ante Beljo i Nikola Jelinčić.

Povodom 52. Festivala iz Sjedinjenih Država u Hrvatsku je stiglo 1222 gostiju od kojih, uz dužnosnike HBZ-a i članove Uprave Omladinske kulturne federacije HBZ-a s predsjednikom Donaldom Weaklyjem, 17 ansambala s 308 izvođača, 48 voditelja, članovi njihovih obitelji te ostali članovi i prijatelji HBZ-a.

U prepunoj dvorani Lisinski uslijedili su nastupi 18 sudjelujućih ansambala, prema već tradicionalnim pravilima KFM HBZ-a, utvrđenim redoslijedom i 12-minutnim nastupima.

Festival je završio nastupom glazbenih voditelja, koreografa i pomoćnih voditelja svih grupa pod vodstvom gostujuće dirigentice Marije Kuren.

Svim sudionicima festivala uručena su priznanja Hrvatske matice iseljenika.

U nedjelju, 1. srpnja svi izvođači i njihovi pratitelji iz Amerike sudjelovali su u tamburaškoj svetoj misi koju je u zagrebačkoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava služio uzoriti pomoćni biskup Mijo Gorski.

U popodnevni satima istoga dana svi su izvođači i domaćini uživali na zajedničkom izletu u Bunčić kleti u Dugom selu.

Datum objave: 04.07.2018.