Autor: CroExpress

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina održao se 10. Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa u Ninu. Suorganizatori su bili Osnovna škola ‘Petar Zoranić’ Nin, Dječji vrtić ‘Morska vila’ Nin i Muzej ninskih starina.

Crkva sv. Križa iz 9. stoljeća koju je engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu privlači cjelogodišnje, a na dan suncostaja je točka koja privlači odabrane i to umjetnike, kreativce, znatiželjnike i znanstvenike. Prije deset godina razvijena je manifestacija temeljena na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve gdje se interpretira magična igra sunca, koje plete svoje svjetlosne niti i oslikava sjene unutar crkve. Poneki znalci uspoređuju crkvu sv. Križa sa znamenitim Stonehengeom.
Njezin poseban odnos sa suncem vidljiv je iz svjetlosne komunikacije, gdje sunce crkvu koristi kao sunčev sat i kalendar, a to je posebno bilo važno Hrvatima u srednjem vijeku.

Festivalska zbivanja uključivala su: izložbu fotografija pod nazivom ”Sv. Križ u sv. Križu’, potragu za blagom kraljevskog grada Nina, znanstveno predavanje Držislava Sikirića na temu ‘Tragom sunčane zrake’, promatranje mjeseca i zvijezda uz pomoć teleskopa, likovnu radionicu za djecu i mlade, plesni i glazbeni nastup.

U četvrtak 21. lipnja, stiglo je kalendarsko ljeto koje se tradicionalno već desetu godinu zaredom pozdravlja u Ninu, kroz Festival sunca i svjetlosti.

Između 10:30 i 12:30 sati u središnjoj apsidi crkve na prvi dan ljeta, odnosno na ljetni suncostaj (solsticij) mogla se pratiti putanja sunčeve zrake po unutar središnje apsice crkve. U 12:07:17 sati u crkvi sv. Križa solsticij je zabilježen uz razigranost djece vrtića ‘Morska vila Nin’ i plesom mlade umjetnice Gendis Putri Kartini.
Mnogi posjetitelji neprestance su obilazili crkvu gdje su im turističke djelatnice odjevene u kostim vile interpretirale baštinsku vrijednost i ispričale priču na koji to način sunce u suodnosu sa crkvom preslikava vrijeme i bilježi kalendar. Upravo je promatranje te igre svjetla i sjene izniman doživljaj za znatiželjne, djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje.

U Ninu je ljeto započelo veselo uz jedinstveni festival koji ima sve više poklonika koji uživaju u igri sunčevih zraka, sudjeluju u kreativnim radionicama i slušaju zanimljiva znanstvena predavanja. Prvog dana ljeta slavi se i Svjetski dan glazbe, stoga je festival završio glazbenim nastup Klape Kandelora.

Datum objave: 21.06.2018.