Autor: Zoran Stupar

Ako ste mislili da su Amerikanci ludi samo za bejzbolom, američkim nogometom i košarkom, niste u potpunosti u pravu. U zemlji u kojoj živi najveći broj Hrvata i njihovih potomaka izvan Hrvatske, velik broj ljubitelja nogometa pratit će i Svjetsko prvenstvo koje se održava u Rusiji.

Među vatrenim navijačima bit će i velik broj Hrvata koji će, kao i svi mi, potrošiti glasnice i nategnuti živce (ili obrnuto) tijekom večerašnje utakmice između Hrvatske i Nigerije. Razgovarali smo s nekoliko njih.

Nikki Prša (29) iz Philadelphije utakmicu će gledati kod kuće sa suprugom i društvom, u kojem će biti Amerikanaca, Slovenaca, Poljaka… ‘Tako smo uzbuđeni zbog utakmice! Doista se nadam da će dečki odigrati dobro i učiniti nas sve ponosnima’, poručuje Nikki. Kaže nam kako su kupili paket kabelske televizije samo da bi mogli gledati ovu utakmicu.
Nikki PršaNikki će utakmicu gledati s društvom

Randy Zerance (Cerjanec), 54, živi u Orange Countyju u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Utakmicu će gledati u prostorijama nogometne ekipe Croatian National u San Diegu, zajedno sa suprugom i sinom. Randy je treća generacija Amerikanaca; pradjed i prabaka došli su iz Vivodine.
randy zerjanec i sin Randy i sin
Jennifer Zodan porijeklom je s otoka Ugljana, odakle su joj roditelji. Utakmicu će gledati u New Yorku s cijelom svojom obitelji. ‘Dresovi i zastave su spremni!’, kaže nam. Inače, Jenniferin sin zove se Luka… Pogodite po kome je dobio ime! Da, kapetanu hrvatske reprezentacije, Modriću.
35285403_10102223396447600_8731421599393120256_oJennifer i sin Luka

Igor Jekauc, 39, živi u Dallasu, u američkoj saveznoj državi Texas. Utakmicu će gledati u svom dvorištu. U navijanju za hrvatsku reprezentaciju pridružit će mu se supruga Kelly i kćer Karolina. Igorova obitelj je izvorno iz središnje Bosne. On je završio osnovnu školu u Malom Lošinju i Umagu tijekom Domovinskog rata i preselio u SAD 1994. godine. 
igor jekaucIgor s kćeri i suprugom na utakmici Hrvatske i Meksika

John Villicich, 51, iz Oak Parka u Kaliforniji, utakmicu planira pogledati u društvu svoje djece. I, kako kaže, svog onog ponosa kojeg osjeća za Hrvatsku. Johnov otac rođen je u Bolu na Braču, a majka mu je Amerikanka.
john villicich John s djecom
Hrvoje Crnečki iz Flower Mounda, Texas, utakmicu će gledati sam. ‘Preferiram tako jer utakmica od mene zahtijeva potpuni fokus. Velika okupljanja i barovi me previše odvraćaju od utakmice. Iako imam šestero djece, znaju da ne smiju tatu prekidati tijekom utakmice. Znaju da će u suprotnom dobiti crveni karton, hahaha’, govori u šali Hrvoje.
Hrvoje CrnečkiHrvoje planira utakmicu gledati sam

Denny Baker (65) iz Pittsburgha vjerojatno će utakmicu gledati kod kuće. Nada se da će s prijateljem koji je s njim pohađao satove hrvatskog jezika pogledati neku od budućih utakmica. 
Denny BakerDenny će neku od idućih utakmica gledati s prijateljem

Tom Drzaic (53) živi u Omahi, Nebraska. Utakmicu planira gledati s dvojicom braće, djecom i prijateljima na otvorenom, uz ćevape, a možda i pokoju čašicu šljivovice ako Hrvatska pobijedi. Tomov djed je rođen u Hrvatskom Zagorju, u Kamenici, dok mu je baka iz Ribnika kraj Karlovca.

Tom Drzaic Tom, s uzdignutom rukom, priprema ćevape i ‘šljivu’

Datum objave: 16.06.2018.