Autor: Hina/CroExpress

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) bila je u ponedjeljak navečer domaćin kazališne večeri na kojoj je, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predstavljena knjiga hrvatske teatrologinje Sanje Nikčević Antologija hrvatske poratne drame (1996. – 2011.) koja donosi 12 poratnih hrvatskih drama u autoričinu odabiru.
Po želji autorice knjiga, koju je objavila zagrebačka izdavačka kuća Alfa, predstavljena je na nekonvencionalan način te je Nikčević brojnim okupljenima u predvorju NSK-a govorila pobliže o svakoj od 12 drama u čemu je imala i pomoć više dramskih umjetnika koji su izveli isječke iz nekih od drama, a dio drama približili su i tonski zapisi.

Kako je napomenula autorica, Antologija je svojevrsni nastavak njezine knjige Antologija hrvatske ratne drame (1991.-1995.), a sadrži drame različitih tema – utjecaj rata na društvo, pojedince, moral, vrijednosti i sliku svijeta oko nas.

U antologiji je objavljeno 12 drama: Slike Marijine (1992./1996.) Lydie Scheuermann Hodak, Olga i Lina (1996.) Pavla Pavličića, Telmah (1997.) Hrvoja Barbira Barbe, Deus ex machina (1997.) Vlatka Perkovića, Ines & Denise (1997.) Slobodana Šnajdera , Žaba (2004.) Dubravka Mihanovića, Parsifal (2005.) Gordane Ostović, Fragile (2005.) Tene Štivičić, Djeca sa CNN-a (2006.) Amira Bukvića, Jura, samo jučerašnja vijest (2007.) Igora Hamera, Ko me to pokriva? (2009) Lade Martinac Kralj i Vukovarski nokturno (2011.) Mire Međimorca, te predgovor Sanje Nikčević Poratna hrvatska drama ili tko će spasiti pobjednika?

Tako drama Olga i Lina, izvedena u zagrebačkome Teatru &TD, problematizira odnos dvaju sestara koje imaju oprečna stajališta o svemu što se odnosi na Domovinski rat na što je izvedbom isječka iz te drame podsjetila glumica Mia Begović.

Glumci Amar Bukvić i Iva Mihalić izveli su pak dio drame Djeca sa CNN-a, isječak svoje drame Igor Hamer, dok je glumica Ivana Rodin izvela dio predstave Slike Marijine koja je i jedina predstava što se još i danas izvodi i to u zagrebačkome kazalištu Točka na I.

Nikčević je objasnila da su neke od velikih tema koje problematiziraju drame – ljudi koji se više ne mogu snaći u svakodnevnome životu nakon rata, te sami ratnici koji se teško snalaze u suvremenome društvu, kao i posljedice ratnih zbivanja u drugim dijelovima svijeta kao što je, primjerice, drama Ko me to pokriva? o troje kongoanske djece koja su oteta da bi bili ratnici, a po povratku ih ne prihvaća nitko u njihovu selu jer su vidjeli previše zla.

Na kazališnoj večeri predstavljene su i fotografije iz predstava Ines & Denise i Žaba, videoisječci iz predstava Deus ex machina i Fragile te audioisječci iz predstava Parsifal i Ko me to pokriva?.

U sklopu kazališne večeri otvorena je i izložba fotografija, knjiga, časopisa i antologija u kojima su objavljene drame s temom Domovinskoga rata pod nazivom Domovinski rat u hrvatskoj drami, a bit će otvorena do 29. studenoga.

Datum objave: 18.11.2014.