Autor: Hina/CroExpress

Skandal oko nepravilnosti prilikom obrade zahtjeva za azil u bremenskoj podružnici Ureda za migrante i izbjeglice (BAMF) dobio je nove elemente – prema podacima Općinskog suda u Bremenu jedan je prevoditelj primao novac kako bi davao lažne podatke o podnositelju zahtjeva za azilom.

‘Jedan prevoditelj je primao po 500 eura kako bi tijekom simultanog prijevoda prilikom ispitivanja o opravdanosti zahtjeva za azilom iznosio lažne podatke koji se posebice odnose na identitet i vrijeme ulaska u Njemačku podnositelja’, proizlazi iz spisa Općinskog suda u Bremenu a kako prenosi agencija dpa.

Osoba koja je ostvarivala kontakt između prevoditelja i podnositelja zahtjeva za azilom primala je ‘posredničku naknadu’ od 50 eura. Protiv obojice se trenutno vodi istraga.

Bremenska podružnica BAMF-a se već tjednima nalazi u središtu skandala zbog sumnje da je nekoliko tisuća podnositelja zahtjeva za azilom nezakonski steklo pravo na azil. Navodno se radi o 1.200 osoba koje su neutemeljeno između 2013. i 2016. stekle pravo na azil u Njemačkoj.

Ispostava BAMF-a u Bremenu do daljnjega ne smije obrađivati zahtjeve za azilom, a voditeljica ovog ureda je suspendirana do daljnjeg.

Na vrhuncu izbjegličke krize 2015/16 BAMF je pod teretom zahtjeva za azilom upošljavao djelatnike, među kojima i prevoditelje, koji prije toga nisu prolazili dovoljnu kontrolu.

Alternativa za Njemačku (AfD) najavila je da će u lipnju postaviti zahtjev za formiranje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje će se ‘u najširem smislu’ pozabaviti izbjegličkom politikom, a posebice radom BAMF-a.

Socijaldemokratska ministrica unutarnjih poslova Katharina Barley najavila je nasumične probe na području čitave Njemačke kako bi se ispitali je li do nepravilnosti dolazilo i u drugim ispostavama BAMF-a.

Datum objave: 28.05.2018.