Autor: Roko Prka

Knjiga ‘Hrvatska – od stoljeća 7. do danas’, autora Dinka Šokčevića, predstavljena je u u srijedu navečer u Hrvatskom centru Beč, a u suradnji s Maticom hrvatskom Beč.

Knjiga prikazuje povijest Hrvata i Hrvatske od najranijih vremena do suvremenog razdoblja, a riječ je o preradi autorovog djela izvorno objavljenog kao prva cjelovita sinteza povijesti Hrvata na mađarskom jeziku za potrebe mađarske znanstvene i šire javnosti.

’Knjiga je korisna sinteza za sve koje zanima hrvatska povijest, ali svakako je korisna i za povijesnu znanost jer daje cjelovit pogled u kontinuitet i prirodu hrvatsko-mađarskih odnosa sintetizirajući hrvatsku povijest i objedinjujući mađarska i hrvatska suvremena istraživanja’, kazao je Šokčević.

Knjigu su objavili nakladnička kuća Durieux i Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj,

Dinko Šokčević Hrvat je iz Mađarske, istaknuti povjesničar i stručnjak za povijest hrvatsko-mađarskih odnosa, Bio je pročelnik Odjela za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu koje je dugo nosilo ime našeg latinista ‘Janusa Pannoniusa’ odnosno Ivana Česmičkog. Viši je znanstveni suradnik za povijest mađarske Akademije znanosti u Budimpešti, suradnik Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i vanjski suradnik Instituta za povijest u Zagrebu. Od 2014. ravnatelj je Mađarskog instituta u Zagrebu.

Datum objave: 24.05.2018.