Autor: CroExpress

Devetu godinu za redom atraktivna izložba fotografskog projekta ‘Prijatelji mora’ obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana, pa je tako i ove godine Rivom lošinjskih kapetana na 60 velikih formata predstavljen niz crno- bijelih fotografija posljednjih godina nastalih na hrvatskom Jadranu.

Posebnosti izloženih vizuala je estetika zlatnog doba fine art fotografije koju su autori koristili, u nastojanju da uz ritam mirnog i pitomog okruženja gledatelja vrate u emotivni balans. Geometrijska čistoća kompozicije često duguje zlatnom rezu, odnosno klasičnom odnosu prema objektu fotografiranja. Humanizam izloženih fotografija utemeljen je na nostalgiji za vremenima u kojima su ljudi ovisili jedni o drugima, bili emocionalno usklađeni i povezani. Autori gledateljima daju jasnu poruku: ‘Uspori humano’. Radove je selektirao stručni tim festivala ‘Rovinj-Photodays’, a izlažu sljedeći autori: Stanko Abadžić, Max Juhasz te Mario Romulić i Dražen Stojčić.
Izložba _Prijatelji mora_ na Rivi lošinjskih kapetana (1)
Foto: TZ Mali Lošinj
Inače, Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturološko – turističku kampanju ‘Prijatelji mora’. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, u 13 hrvatskih gradova tijekom ljetnih mjeseci, hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja života na Jadranu. 
Nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća te 50-ih i 60-tih, deveta godina donosi svojevrsnu počast zlatnom dobu fine art fotografije, ali s motivima današnjeg Jadrana. Osim Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, izložba je organizirana u suradnji s turističkim zajednicama u Rovinju, Puli, Baškpk, Krku, Njivicama, Zadru, Biogradu na moru, Šibeniku, Splitu, Malinskoj, Rijeci i Zagrebu.

‘Prijatelji mora’ ove godine pod nazivom ‘ Kao nekad’, na malološinjskoj rivi prikazivat će se sve do 31. svibnja 2018. godine, a pretpostavlja se da će u 13 hrvatskih destinacija izložbu vidjeti više od milijun posjetitelja.

Datum objave: 21.05.2018.