Autor: CroExpress

Na CroExpressu često upozoravamo Hrvate koji traže posao u inozemstvu da se čuvaju prevaranata. Najteže je učiti teške lekcije na vlastitoj koži. Upravo to dogodilo se jednoj hrvatskoj obitelji. Supruga i majka, podijelila je svoje iskustvo u jednoj od grupa koje okupljaju Hrvate iz Njemačke i one koji tamo traže posao.

‘Prije godinu i pol odlučili smo sreću potražiti u Austriji, preko veze, 17 godina poznanstva. Muž je otišao prvi, jer, dakako, naći stan je lutrija (Salzburg). Nakon dva mjeseca zatražim od muža ugovor i kažem da mi napravi zdravstveno, jer sam bila uvjerena da sam našla stan. Njegov šef je rekao da se ovdje ne može tako dobiti zdravstveno, pa sam pomislila gdje ću, da u RH možeš dobiti zdravstveno preko muža, a tu ne? Zar je Hrvatska zbilja u nečem korak ispred? Dakako, sama ideja je apsurd i, naravno, proguglam. Otkrijem da nije tako. U isto vrijeme, propadne i stan. Luda, uplašena, kao knjigovođi mi više ništa nije jasno’, navodi ona.

Odlučila je tada otići u Austriju, biti sa suprugom i ujedno tražiti posao i stan. Kroz nekoliko dana shvatila je da joj suprug nije zaposlenik već da je na njegovo ime otvoren obrt. Zatražila je od ‘poslodavca’ poslovne knjige, na što se ovaj uvrijedio. Nakon dva dana, prestao je surađivati sa njenim suprugom.

‘I tako, u stranoj zemlji, bez jezika, naravno i zadnju plaću mu nije dao. Predati se i otići kući ili smišljati kako dalje… Dakako, nema predaje. Je*avala me Hrvatska 30 godina, sad da radi jednog papka dignem ruke. Lajava kakva jesam, upoznam dva čovjeka i jedan od njih radi isti posao, za drugog, ali legalno. Rekoh, spoji nas. Sa zadnjih 15 eura se pojavimo na razgovoru, objašnjavajući što je bilo, kako, i zbog čega sam ja tu. Čovjek prihvati to, radi struke i govora koji sam održala. Muž već godinu i sitno radi, bez imalo problema, uz mene koja sada nadgleda njegove poslovne knjige’.

Ona je imala većih problema s traženjem posla i na kraju ga pronašla preko granice, u Njemačkoj.

‘Kažu, ako ne znaš jezik ne dolazi. Došla sam. Napisala sam životopis, sa ovim znanjem koje imam (Bogu za plakati) i zamolbu i nađem na portalima produkciju koja traži radnika. Kako su me u Austriji odbili toliko puta, u zamolbu dopišem: Ich weiß mein hendikep ist mein Deutsch aber ich habe kein Problem mit probieren, für gratis, so du kann sehen ich habe kein andere hendikep. Zvali na razgovor, dobila posao, tri tjedna poslije i povišicu’, navodi ova Hrvatica i zaključuje:

‘Ne tražite pomoć, ne plaćajte probisvijete da vam nađu posao. Te novce radije investirajte u sobu iz koje ćete slati molbe koje ćete naći na za to predviđenim stranicama’.

Datum objave: 09.05.2018.