Autor: CroExpress

Nevladina organizacija Mauthausen Komitee Österreich objavila je u ponedjeljak da bi okupljanje na Bleiburgu zakonski moglo biti zabranjeno, piše Heute.

MKÖ je zatražio pravno mišljenje od ustavnog stručnjaka Bernd-Christian Funka, koji je zaključio da se komemoracija može zabraniti prema zakonu o okupljanjima, izuzev svete mise koja pod njega ne spada. Funk navodi da vlasti mogu intervenirati i zabraniti skupove ‘čija svrha je protivna mjerama kaznenog zakona’.

Heute o skupu na Bleiburgu piše da se smatra ‘najvećim okupljanjem desnih ekstremista u Europi’ te da se ondje svake godine mogu vidjeti ‘brojne zastave i simboli fašističkog hrvatskog ustaškog pokreta’, kao i da ondje dolaze i ‘desni ekstremisti iz mnogih drugih europskih zemalja’.

Heute piše da ustaški simboli nisu zabranjeni austrijskim zakonom, a što je premijer Koruške Peter Kaiser (SPÖ) nedavno i zatražio.

Mauthausen Komitee Österreich na svojoj stranici navodi da je nepolitička i nereligiozna organizacija, da se zalaže za slobodno i demokratsko društvo i zaštitu ljudskih prava za sve, bez obzira na njihovu nacionalnost, politička uvjerenja ili vjeru i da se bori protiv svih oblika fašizma, rasizma, neonacizma, šovinizma i antisemitizma. Organizaciju su zajednički osnovali Austrijska federacija trgovinskih sindikata, Konferencija rimokatičkih biskupa i Austrijska židovska zajednica.

Komemoracija ove subote

Središnja komemoracija u povodu 73. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda održat će se u subotu, 12. svibnja 2018., na Bleiburškom polju u Austriji.

Suorganizatori komemoracije u liturgijskom dijelu su Ravnateljstvo dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Komemoracija će se održati prema uobičajenome programu; započet će molitvom u 11.00 sati na groblju u Unter-Loibachu, potom se nastaviti procesijom prema Bleiburškom polju, gdje će se, od 12.00 sati, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije, odvijati službeni dio komemoracije.

Misno slavlje predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. dr. Želimir Puljić.

Počasni bleiburški vod i ove godine organizira besplatni prijevoz za hodočasnike iz Zagreba u Bleiburg. Autobusi će polaziti ujutro, 12. svibnja 2018., od 5.00 do 6.00 sati s autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Datum objave: 08.05.2018.