Autor: Miro Korenić

Dario Anić (24) iz Bietigheima izborio je plasman na svjetsko prvenstvo u K1 koje će se pod okriljem organizacije ISKA održati u rujnu na Jamajci.

Još u ožujku 2017. izvještavali smo o mladom Hrvatu iz Bietigheima. Tad je postao prvak Njemačke u tajlandskom boksu. U međuvremenu se ‘ubacio’ u još jednu borilačku vještinu koja je trenutno dosta popularnija – K1. Tako je 7. travnja nastupio na Munich Openu i osvojio turnir u kategoriji do 73 kilograma. Time je izborio nastup na svjetskom prvenstvu u devetom mjesecu.
Radi kao mehaničar

Dario Anić rođen je u Bietigheimu 1994. godine. Trenutno živi s roditeljima i radi u maloj firmi kao mehaničar. Prije nego što se posvjetio borilačkim vještinama igrao je nogomet, između ostalih i u Croatiji Bietigheim. No, put ga je odveo k tajlandskom boksu. Nakon što je izgubio prvu borbu, ambicije su postale još veće. Nakon toga izgubio je samo još jednu i to zbog ozljede. 
ZamZam-1679_preview
Foto: Dario Anić Team
Dario trenira u MBC Ludwigsburgu. Na K1 se prebacio jer je popularniji – održava se dosta gala borbi koje su mnogo gledanije nego turniri u tajlandskom boksu. U kratkom vremenu osvojio je turnire u Mannheimu i Ulmu, da bi sada osvojio i Munich Open.

Protivnike do finala pobijedio je na bodove. U finalu nije bilo borbe jer je protivnik predao meč. Dario se tako plasirao na svjetsko prvenstvo.
To ne znači da je odustao od tajlandskog boksa – u njemu nastupa u okrilju organizacije MTBD, a osobno se zalaže za promociju Muay Thaia kao potencijalno olimpijskog sporta.
Prvi put pod hrvatskom zastavom

Naš će borac 21. travnja nastupiti na K1 gala večeri u Darmstadtu i to prvi puta pod hrvatskom zastavom, što ga jako veseli. A osobito roditelje Ružicu i Nenada. Otac Neno svuda ga prati, savjetnik mu je i potpora.

‘Nadamo se visokom plasmanu u Darmstadtu, a najljepše bi bilo da Dario osvoji galu’, rekao nam je Nenad. Borbe će se moći gledati u izravnom prijenosu na internet kanalu Fight24.tv. Ili pak dan kasnije, što se onda ne plaća.
ZamZam-1913_preview
Foto: Dario Anić Team
Otac i stručni stožer kluba očekuju i visoki plasman na svjetskom prvenstvu.

‘Ima šanse da Dario na Jamajci bude među najboljima. Ima izvrsnu tehniku, jako je brz, ima dobro oko i često predvidi i dobro procijeni protivnikov sljedeći potez. No, put je vrlo dugo i strm i posijan trnjem. Ne samo u sportskom pogledu nego i u financijskom. Nije baš jeftino putovati u Srednju Ameriku. Sponzori se traže, ali ta mislija se pokazuje teškom. Ako odgovorni u hrvatskom sportu pročitaju ovaj članak, slobodno se jave, ako za to postoji interes’, priča Nenad.

Mi se nadamo da hoće. Dariju želimo puno uspjeha u idućim nastupima. Samo jako!


Datum objave: 16.04.2018.