Autor: CroExpress

U Njemačkoj je u posljednje vrijeme ponovo aktualizirano pitanje dječjih doplataka za djecu ‘EU stranaca’ koja ne žive u Njemačkoj. I dok neki žele smanjiti taj doplatak na razinu cijene života u pojedinoj zemlji, drugi tvrde da oni koji plaćaju porez u Njemačkoj moraju imati sva prava koja imaju drugi njemački građani. Njima u prilog idu i zakoni EU. Slična je situacija i u Austriji.

Zanimljivu tezu izrekao je za Tagesspiegel istraživač tržišta rada, Stefan Sell. On podsjeća da u Njemačkoj posao njegovateljice radi gotovo 200.000 žena iz istočne Europe. Za njih kaže da su izuzetno malo plaćene te kako mnoge ostavljaju djecu u svojoj domovini, a dječji doplatak je važan dio njihovog dohotka. Ako bi se smanjio, one bi odustale od tog posla i sustav njegovateljstva bi ušao u još veće probleme od onih u kojima jest. 

Jer, podsjetimo, novi ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) prošlog je tjedna rekao da u Njemačkoj nedostaje 17 tisuća njegovatelja te kako će ih vrbovati u ‘europskom susjedstvu’. Osim uvoza, pokušat će aktivirati i domaće snage, povećanjem plaća i činjenjem posla sveukupno atraktivnijim.

Recimo i kako je Europska komisija u svom odgovoru na upit zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice o smanjenju dječjih doplataka za djecu stranaca diljem Europske unije, naglasila da sva djeca imaju pravo na jednaki doplatak, bez obzira na prebivalište.

Datum objave: 05.04.2018.