Autor: CroExpress

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravio je odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu da ponovno uvede kvote za upis studenata prvih godina studija za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Naime, prema Odluci o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2018./2019. od 13. ožujka, predviđene su i posebne upisne kvote koje se odnose na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke. U navedenoj upisnoj kvoti moći će se upisati samo oni kandidati koji uz definirane uvjete upisa, u akademskoj godini 2018./2019. prvi puta upisuju prvu godinu studija.

0-1492758322.jpg
Žigmanov (lijevo) pohvalio je Državni ured za Hrvate izvan RH 

‘Za Hrvate u Republici Srbiji ova odluka je od velike važnosti, jer nam iskustvo pokazuje da je, prije svega, zbog značajnih razlika u nastavnim planovima i programima, broj mladih koji upisuju studije u Republici Hrvatskoj gotovo zanemariv. Na ovaj, pak, način vjerujemo da će broj budućih studenata iz hrvatske zajednice u Vojvodini na zagrebačkom Sveučilištu biti povećan. Ovom odlukom Republika Hrvatska je nakon više od 10 godina opet očitovala inkluzivni odnos spram Hrvata izvan Hrvatske, uvažavajući njihove stvarne interese i potrebe’, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Tomislav Žigmanov.

‘Stoga DSHV zahvaljuje Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na aktivnostima na planu zagovaranja prosvjetnih vlasti da se ovaj institut ponovno uvede. Ujedno ističemo kako se ova odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu može smatrati i posljedicom višegodišnjeg zalaganja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na ovome planu, budući da nam je stalo da se mladi Hrvati iz Srbije, napose kada je riječ o nacionalno-identitetskim smjerovima, obrazuju u Hrvatskoj’, zaključuju.

Datum objave: 29.03.2018.