Autor: CroExpress

Agan Hodžić, Kanađanin rodom iz Bosne i Hercegovine oporučno je ostavio pola milijuna eura za tri javne kuhinje u BiH.

Tko je bio taj čovjek velikog srca za N1.ba ispričao je njegov nećak, Enver Ahmetspahić.

Agan je rođen 1930. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a s 20 godina odlazi u Kanadu, i to trbuhom za kruhom. Prvo je radio kao drvosječa, pa je onda otvorio jedan mali restoran, onda poslije držao dva motela u Floridi, a onda i kupovao stare kuće i renovirao i prodavao te na taj način je stekao taj svoj određeni kapital. Jedan dio tog kapitala nakon smrti, umro je 2015. godine, odlučio je donirati, i to onima kojima je novčana pomoć itekako potrebna.

Kako kaže njegov nećak, Agan je tijekom svog života uvijek pomagao, kako obitelji tako i siromašnima.
‘Kada je vidio kako narod u Bosni i Hercegovini siromašno živi, koliko ima gladnih ljudi, nemoćnih, kako ljudi nemaju posla, a naravno moraju jesti, njegov motiv je bio prije svega da nahrani gladne’, ističe Ahmetspahić.

Javna kuhinja ‘Stari Grad’ jedna je od tri humanitarne organizacije koja dobiva ovu hvale vrijednu donaciju, a oni će se potruditi da dio donacije ode i u rodno mjesto pokojnog Agana.
‘Jedini uvjet je da se novci potroše na hranu, a izvršenje oporuke nadzirat će izvršitelj’, kazala je gospođa koja godinama vodi javnu kuhinju na sarajevskoj Baščaršiji, a javnosti je poznata tek kao teta Zilha. Teta Zilha i osobno je upoznala dobrotvora jer je često za života, kada bi posjetio svoju rodnu grudu, navraćao u javnu kuhinju.  
‘Bio je skroman čovjek i kad je ušao u kuhinju prvi put mislila sam da dolazi nešto tražiti, a ne dati’, kazala je teta Zilha za portal Klix.ba.

Datum objave: 21.03.2018.