Autor: CroExpress

Hrvatski dječji pisac, autor djela Vlak u snijegu, Mato Lovrak, preminuo je na današnji dan 1974. godine u Zagrebu.

Lovrak je rođen u Velikom Grđevcu pokraj Bjelovara, 8. ožujka 1899. u šesteročlanoj obitelji krojačkog obrtnika Mate i majke Ane. Četverogodišnju pučku školu završio je u rodnom selu, a nakon četiri razreda niže realne gimnazije u Bjelovaru upisao se u Učiteljsku školu u Zagrebu koju je završio 1919. godine.
lovrak.jpg
Nakon završetka škole je službovao kao učitelj u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. godine do mirovine 1954. godine u Zagrebu. Pisao je i pripovijetke, ali je osobitu popularnost stekao romanima tematski vezanim uz djetinjstvo. Gradi zanimljivu fabulu s elementima pustolovnog, ali i s didaktičkim naglascima. Izuzetno plodan, autor tridesetak knjiga, Lovrak je nekoliko desetljeća zabavljao i odgajao mlade čitatelje izrazom koji svjedoči o vremenu, a odlikuje se maštovitošću i humorom. Djela su mu prevedena na mnoge jezike. Pisao je i stručne članke u pedagoškim časopisima.

Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti. Vrijeme njegova djelovanja do 1950-ih godina karakterizira se kao Lovrakovo doba, u kojemu je roman postao glavna vrsta hrvatske dječje književnosti i bio popularan među čitateljima.

Po njegovim romanima snimljeni su uspješni igrani filmovi Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu te u novije vrijeme Anka.

Lovraku u čast u Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture u sklopu kojih se dodjeljuje i Nagrada ‘Mato Lovrak’. Tamo je, također, izgrađen i Kulturni centar ‘Mato Lovrak’ u sklopu kojega se nalazi književnikova spomen-soba, ‘Mlin Družbe Pere Kvržice’ i željeznički kolosijek na kojem je postavljena parna lokomotiva sa tri vagona, kao uprizorenje Lovrakova djela Vlak u snijegu.

22d6f7ec-0326-4c16-af05-4d204ddf7e5a.jpg&w=491&h=250
Družba Pere Kvržice

Također, u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu čuva se ostavština i radna soba Mate Lovraka, koju je muzeju darovala piščeva kći Đurđica Lovrak Vujasinović.

Datum objave: 14.03.2018.