Autor: Marija Grubišić Čabo

Članak je u cijelosti prenesen s autoričina bloga. 


Volim rođendane, ma zapravo ih obožavam. Već par godina za redom slavim rođendane izvan svoga grada (ili države). Ne mora to biti nigdje ni daleko, a bome ni pretjerano luksuzno, ali i dalje pokušavam održati tu svoju tradiciju. Ove godine je upravo Salzburg moje rođendansko putovanje. Već je neko vrijeme taj grad na našoj listi putovanja. Sada je vrijeme da ga prekrižimo s naše liste i da vam napišem što smo posjetili i kako smo se proveli u Salzburgu.

Salzburg, četvrti grad po veličini u Austriji

Ovaj divni umjetnički grad se smjestio 270 km od našeg grada (Regensburga), a od toga smo se samo 12 km vozili od granice do Salzburga. Vinjeta se svakako mora kupiti.

Par dana prije polaska smo izabrali hotel u blizini centra grada. Nakon dolaska, auto smo ostavili u hotelskoj garaži, smjestili se u sobu i nakon ručka se uputili u obilazak grada pješice. Salzburg nije toliko velik grad da vam za razgledavanje treba auto. Lagana šetnja i uživanje po ulicama je idealna, mi smo imali sreće jer je vrijeme bilo odlično, topli jesenski dani.

Što vidjeti u Salzburgu

To ovisi samo o vama i koliko vremena imate na raspolaganju. Kad je riječ o novcu, kao i svugdje možete potrošiti puno, ali i ne morate. Kao što sam napisala, Salzburg je grad kojeg se može razgledati pješačenjem, ulaz u Mirabell vrtove je besplatan, par građevina možete razgledati samo izvana, uštedjeti možete i načinom penjanja na tvrđavu odnosno uspinjaču zamijeniti hodanjem do vrha. Može se slobodno reći da je Salzburg za svačiji džep.

Ovo su neka od najvažnijih mjesta u Salzburgu za vidjeti:

Dvorac Mirabell

U centru grada se nalazi dvorac Mirabell iz 17. stoljeća, koji mene nije uopće oduševio. Da se razumijemo, dvorac i vrt su jako lijepi ali ništa spektakularno. Kažu da je jedna od sjenica iz vrta inspirirala Mozarta za skladanje “Čarobne frule”. Eto, ako su Mozartu vrtovi bili toliko lijepi da je stvarao umjetnost, tko sam ja da mu proturječim. 
28877280_10211386491525112_817856155_o
Mozartova kuća

Salzburg je grad kojeg svi odmah povežu s Mozartom, a Mozarta s glazbom i umjetnošću. Iako nisam veliki ljubitelj njegove glazbe, kakav bi to bio posjet Salzburgu a da ne posjetimo njegovu rodnu kuću. U najpoznatijoj ulici Getreidegasse, na broju 9 nalazi se njegova kuća, žuta kuća koju nikako ne možete pogriješiti zbog mnoštva turista ispred. Na trećem katu te kuće je živio famozni Mozart, a danas se tu u njegovu čast nalazi muzej. Ako ste više ljubitelj slastica nego muzeja, u prizemlju kuće se nalazi slastičarna s jako finim jogurtima. Od navedenog, mi smo izabrali ovo drugo.
26194626_10211386491565113_87698988_o

Festung Hohensalzburg

Uživali smo u šetnji ulicama Salzburga ne osvrćući se na znakove koji su nas trebali dovesti do uspinjače za Hohensalzburg. Zalutali smo i otišli na drugu stranu koja nas je odvela do staze za pješačenje do vrha brda. Tako smo izabrali penjanje težim i dužim putem, što nam uopće nije bilo u planu. Ako se ne želite umarati u svoj plan za Hohensalzburg ubacite par eura više za karte za uspinjaču i dobro pratite znakove u centru grada da i vi ne zalutate.

Pogled s tvrđave je fantastičan, neopisiv riječima. Vjerujem da slike govore vise od tisuću rijeci. Svjež zrak, mir i tišina. Ostali smo satima i uživali.

Salzburška katedrala


Salzburška katedrala posvećena svetom Rupertu se nalazi u samom središtu grada. Posebnu pažnju ima za vrijeme adventa kada se sve glavne radnje i događanja upravo odvijaju pokraj katedrale. Vjerujem da ste čuli, čak i bezbroj puta pjevali božićnu pjesmu Tiha noć. Autor pjesme je katolički svećenik i pisac Josef Mohr, ‘drugi čovjek’ po kojem je Salzburg poznat (‘prvi’ je ipak Mozart).

28829671_10211386491405109_344625760_n

Ostalo
Salzburg je grad umjetnosti, grad glazbe i stvaranja, čije ime u prijevodu znači grad od soli po čemu je cijeli taj kraj jako poznat. Ako imate dovoljno vremena, priuštite si svakako razgledavanje rudnika soli.

Što nikako ne smijete propustiti u Salzburgu


Mozartove kuglice, posebno ako ste prvi put u Salzburgu onda je to nešto što nikako ne smijete propustiti. Ne možete ih ne primijetiti, u svakom su izlogu, trgovini i slastičarnama. Bilo kuda Mozart svuda, doslovno! Turistima je to jako zanimljivo, ali vjerujem da lokalno stanovništvo već ima noćne more zbog toga. Ja osobno ih ne volim, ali su mi odlično poslužile kao poklon dragim ljudima. I kao suvenir.

Kako smo se proveli u Salzburgu


Mogla sam umjesto putovanja u Salzburg za rođendan dobiti nakit, nove čizme ili najtrendi bundu. Nisam. Dobila sam uspomene, one su mi vrjednije.Proveli smo se totalno u svom stilu i po svom guštu, tako sam i rođendan proslavila. Tradicija se nastavlja dalje i već je za veliki 30. rođendan izabrana destinacija, da sa stilom ušetam u novo razdoblje svog života.
28943755_10211386491765118_1560057378_o

Voljela bih još jednom posjetiti Salzburg, možda u proljeće i ljeto kada se može satima šetati ulicama grada, uživati u kavi i najljepšim kolačima. Vjerujem da je grad predivan u svako godišnje doba, ali i da je najposebniji i najposjećeniji upravo za vrijeme Božića, odnosno u vrijeme adventa. Tada grad kao i većina gradova ima posebnu atmosferu, zrači toplinom i povezanošću, zrači ljubavlju. Tko zna, možda me upravo ta božićna čarolija vrati u Salzburg, a do tada me čekaju drugi gradovi i nove avanture…

Vjerujem da vas dosta još uvijek radi planove putovanja za ovu novu 2018. godinu. Nadam se da će vas moj tekst barem malo navesti na razmišljanje da na listu putovanja stavite i Salzburg. Čaroban je, vjerujte mi.

Marijina putovanja možete pratiti i na njenom Instagramu.

Datum objave: 12.03.2018.