Autor: CroExpress

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske čestitao je vodstvu HRT-a otvaranje dopisništva u Sarajevu.

‘Dopisništva u Sarajevu i Mostaru otvaraju brojne prilike za povezivanje Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH. I ne samo povezivanje u različitim područjima života. Siguran sam da će doprinijeti našem bolje međusobnom razumijevanju, dodatno nas senzibilizirati jedni za druge, kao pripadnike istog, jednog, naroda koji živi u dvije domovine. Ovo je posebice važno za nas u Republici Hrvatskoj – zar nije tužno da više znamo o stanju na Bliskom istoku nego o problemima, poteškoćama s kojima se suočava Hrvat u Banja Luci, Prijedoru, Kiseljaku ili Žepču.’ – rekao je Milas i dodao kako je siguran da će dopisništvo u Sarajevu doprinijeti razvoju još boljih dobrosusjedskih odnosa dvaju prijateljskih zemalja – Republike Hrvatske i BiH, boljoj povezanosti gospodarstva, znanosti, obrazovanja, svih onih područja koji su bitni za dvije zemlje, za narode i građane koji u njima žive.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara istaknuo je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini nemaju ni programa na materinskome jeziku, a s druge strane u Sarajevu ima bezbroj medija koji čine zaglušujuću buku.

‘Ovo dopisništvo zasigurno će pridonijeti da se malo stiša ta buka i da se bolje čuje glas onih koji su bez mogućnosti da kažu svoj glas i glas hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini’, istaknuo je Marinko Čavara.

Dopisništvo je otvorio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić Istaknuo je da je Hrvatska radiotelevizija svjesna važnosti bosanskohercegovačke metropole, pa je i otvaranje dopisništva u Sarajevu konkretan oblik skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Ponovnom otvorenju HRT-ova dopisništva u Sarajevu među ostalima nazočili su predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, ministar pravde u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Josip Grubeša te predstavnici kulturnih, vjerskih, obrazovnih i znanstvenih institucija i medija

Datum objave: 22.02.2018.