Autor: CroExpress

Hrvati i ostali građani EU mogli bi imati pravo na njemačku socijalnu pomoć Hartz IV čak i ako rade tzv. Au-pair poslove i legalno žive u Njemačkoj dulje od godinu dana, javlja pravni portal Juraforum.de.

Riječ je o poslovima gdje osoba živi s obitelji i pomaže im s djecom ili kućanskim poslovima u zamjenu za stan, hranu, džeparac…

Socijalni sud u Landshutu je 31. siječnja 2018. donio presudu kojom se hrvatskoj državljanki priznaje Au-pair posao kao uvjet za dobivanje Hartz IV. Naime, ona je od 15. siječnja 2014. do 14. kolovoza 2014. radila kao Au-pair. U kućanstvu jedne obitelji radila je četiri-pet sati, a zauzvrat je dobivala smještaj i hranu, 260 eura džeparca, 50€ za tečaj jezika, 60€ za osiguranje, prepaid mobitel, plaćene praznike te slobodno korištenje automobila s dva puna spremnika benzina mjesečno.

Nakon ovog posla, radila je sedam mjeseci na recepciji hotela. Radni odnos je prekinut iz zdravstvenih razloga, prema savjetu njene liječnice. Nakon toga je od 24. rujna 2015. do 31. kolovoza 2016. dobivala Hartz IV, a tri mjeseca pomoć je bila smanjena zbog toga što je dala otkaz. Kad se ponovo prijavila za Hartz IV, odbijena je s objašnjenjem da nije radila dulje od godinu dana jer joj Au-pair posao nije pribrojen sedmomjesečnom radu u hotelu.

No, socijalni sud ovih je dana presudio drugačije. U presudi navodi da je Hrvatica bila aktivan radnik u Njemačkoj dulje od godinu dana, što znači da je sud uračunao njen Au-pair posao. Sud je utvrdio i da je imala opravdanje kad je dala otkaz jer joj je liječnica preporučila operaciju vena na nogama. 
EU građani u Njemačkoj imaju pravo na socijalnu pomoć ako su ondje duže od 12 mjeseci i ako su je ‘aktivirali’, odnosno ako su bili u radnom odnosu. Ako ne rade, na socijalu imaju pravo tek nakon pet godina.

Datum objave: 22.02.2018.