Autor: Hina/CroExpress

Snimanje dokumentarnog filma o vukovarskom ratnom heroju iz Tovarnika, Ivanu Anđeliću – Doktoru (1955), pripadniku 4. bojne 3. vukovarske brigade ZNG-e, počelo je prije nekoliko dana, izvijestili su u utorak iz tovarničke Udruge dr. Ante Starčevića.
Scenarist i redatelj filma je redatelj Silvio Mirošničenko, producent filma je Antun Ivanković i Udruga dr. Ante Starčević, a izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba.

‘Ivan Anđelić – Doktor jedan je od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost, kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude vođene idealom borbe za neovisnost vlastite zemlje’, ističe producent Ivanković.

Jedan je od rijetkih preživjelih vukovarskih branitelja. Naime, Anđelić je ranjen i uspio je izaći u proboju sa skupinom vukovarskih branitelja. Nakon kratkog oporavka vratio se na ratište u Nuštar gdje je jedan od osnivača 124. brigade HV-a. Kasnije se dragovoljno prijavio braniti općinu Ramu, gdje je ‘oslobodio strateško mjesto Ravašnicu i time spasio cijelo područje od pada i progona hrvatskog stanovništva’, navodi Ivanković.

Dokumentarac o današnjim egzistencijalnim i prošlim ratnim borbama Ivana Anđelića – Doktora snimati će se na lokacijama u Vukovaru, Tovarniku, Zagrebu, Rami (BIH) i Červar Poratu kod Poreča.

Scenarist i redatelj Silvio Mirošničenko rođen je u Bad Schussenriedu (Njemačka) 1972., a za svoje dokumentarce dobio je veći broj domaćih i inozemnih nagrada.

Dokumentarni film ‘Na putu straha’ prikazan je na IDFA 2006-Amsterdam, najznačajnijem festivalu dokumentaraca, dokumentarni film ‘Ophodar pruge’ osvojio je nagradu Cinerail d’Or Documentaires za najbolji dokumentarni film na festivalu Cinerail u Lilleu (Francuska), a ‘Edo Maajka-Sevdah o rodama’, dobitnik je nagrade za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma 2008.

Predstavljao je Hrvatsku na najvećem televizijskom festivalu Prix-Europa u Berlinu 2002., 2003. i 2008. Prije desetak godina Silvio Mirošničenko režirao je za HRT hvaljeni dokumentarni film o mladima za vrijeme rata ‘Lica obilježena vremenom’, navodi Antun Ivanković, predsjednik tovarničke Udruge dr. Ante Starčević.

Datum objave: 04.11.2014.