Autor: Z.S.

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u razgovoru za CroExpress osvrnuo se na najavu da će Vojvodina pravno poništiti Dekret iz 1945. kojim se Bunjevcima naloženo da se u Vojvodini izjašnjavaju kao Hrvati.

– Promatrajući cijeli proces u jednom širem kontekstu, riječ je o nastavku djelovanja koje je usmjereno protiv Hrvata, a koje se događaju u Vojvodini, i to u dijelu miješanja državnih tijela u identitetska pitanja ovdašnjih Hrvata. U toj matrici Hrvati se predstavljaju kao ‘uzurpatori’ i nekakvi ‘ugnjetavači’ Bunjevaca, koji onda trebaju ‘zaštitu’. Pri tomu se previđa elementarna činjenica da se više od dvije trećine Bunjevaca u Vojvodini u nacionalnom smislu osjeća i izjašnjava Hrvatima te da se mjere ‘zaštite’ Bunjevaca nehrvata u stvari postupci koji imaju za prvotni cilj onemogućavanje većini Bunjevaca da se slobodno i bez pritisaka izjasne za Hrvate – kaže nam Žigmanov.

Inače, dodaje, spomenuti su dokument 1945. godine inicirali upravo bunjevački članovi Glavnog narodnooslobodilačkog odbora, s ciljem da se napravi otklon od prakse dijeljenja hrvatskog naroda u Vojvodine za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

– I ovoga puta ‘zaštitu’ Bunjevcima nehrvatima osiguravaju predstavnici konzervativnih znanstvenih krugova kao i politički čimbenici koji dolaze iz prostora ekstremno desnih političkih partija, koji tradicionalno u Srbiji nisu naklonjeni Hrvatima, uz gotovo unisonu podršku većine srbijanskih medija. No, u ovom konkretnom slučaju je navedeno nijekanje dodatno osnaženo, u smislu da je jedna osoba koja pokreće inicijativu dopredsjednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine. Ali, u biti riječ je o apsurdnoj namjeri – nositelji inicijative žele ukinuti jedan pravni akt koji se ne primjenjuje više od pola stoljeća, a pozivanje na moralnu zadovoljštinu ‘žrtava’ tek je licemjerni čin, koji je u sebi uračunao štetne posljedice po Hrvate – zaključuje naš sugovornik.

Datum objave: 02.02.2018.