Autor: CroExpress

Na njemačkog nogometaša kurdskih korijena, Deniza Nakija, u nedjelju uvečer je pokušan atentat. Nakija, koji je u Turskoj prošle godine osuđen na uvjetnu kaznu zbog ‘terorističke propagande’, je na autocesti presreo crni karavan iz kojeg je zapucano prema njemu.

Naki je vozio autocestom u Nordrhein-Westfalen kad je iz automobila iza njega odjeknuo pucanj. Naki je iz lijeve skrenuo u desnu traku i sagnuo se. Fotografije koje je objavio Die Welt pokazuju rupe od metaka u prozoru i kraj gume.

Policija Aachena je objavila da je netko zapucao na vozača na autocesti, no nisu objavili tko je vozač, tek da je ostao neozlijeđen. Državno odvjetništvo istražuje pokušaj ubojstva.

Naki je odrastao u Dürenu u Nordrhein-Westfalen. Svojedobno je igrao za mladu momčad Bayer Leverkusena i bio njemački mladi reprezentativac. Igrao je u drugoj Bundesligi za St. Pauli, zatim za engleski Nottingham Forrest, odakle se vratio u drugu Bundesligu u Paderborn 07. Odande je otišao u turski Genclerbirligi, koji je napustio nakon rasističkog napada.

Trenutno igra za kurdski klub Amed Sportif Faaliyetler u trećoj turskoj ligi. U svibnju prošle godine osuđen je na 18 mjeseci uvjetno pod optužbom da širi terorističku propagandu zabranjene stranke PKK. Naki je, naime, na svom Facebooku nakon jedne pobjede napisao da je posvećuje ranjenima i ubijenima ‘pod opresijom koja u našoj zemlji traje 50 dana’.

Datum objave: 08.01.2018.