Autor: CroExpress

Nova austrijska vlada, koju su sastavile stranke ÖVP (Austrijska narodna stranka) i FPÖ (Slobodarska stranka Austrije), traži načina kako smanjiti dječji doplatak za djecu ‘EU stranaca’ koja ne žive u Austriji. 
Za takvu djecu, kojima netko radi u Austriji, a ona žive u inozemstvu, izdvaja se 273 milijuna eura, od čega 7 milijuna za djecu iz Hrvatske.

Austrija najviše izdvaja za dječje doplatke za 39 tisuća djece u Mađarskoj (80 milijuna eura), Slovačkoj (63 mil. €), Poljskoj (38 mil. €.), Rumunjskoj (32 mil. €), Sloveniji (22 mil. €), Češkoj (18. mil. €) i Hrvatskoj (7 mil. €). Ukupno se u 2016. za dječje doplatke za 132.000 djece koja ne žive u Austriji izdvajalo 273 milijuna eura.
Iako Kurier ne navodi o koliko je ukupno djece iz Hrvatske riječ, možemo pretpostaviti da je broj negdje oko tri tisuće.

Austrijska vlada sada želi pronaći način kako, u skladu s europskim zakonima, zakonom smanjiti ovu naknadu na način da se dječji doplatak isplaćuje ovisno o visini troška života u pojedinoj zemlji. Nova ministrica obitelji Juliana Bogner-Strauss već se u javnosti upitala je li pravedno da djeca u zemljama gdje je trošak života mnogo niži nego u Austriji dobivaju (u relativnom smislu) više nego djeca u Austriji.

Podsjetimo, Europska komisija prošle je godine izrazila protivljenje sličnom planu koji je imala i Njemačka. I Austrija i Njemačka odustali su od donošenja takvog zakona. No, čini se da ne zadugo.

Datum objave: 04.01.2018.