Autor: Hina/CroExpress

Napori njemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi trostranačku koalicijsku vladu doživjeli su u nedjelju veliki udarac nakon što su njezini potencijalni partneri liberali (FDP) objavili da se povlače iz koalicijskih pregovora i da su oni propali.

Poslovno orijentirani Slobodni demokrati (FDP) neočekivano su napustili pregovore s Merkeličinom konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša. Ako se povlačenje liberala iz pregovora pokaže konačnim, Merkel bi mogla pokušati sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima, ili bi se mogli sazvati novi izbori.

‘Danas nije postignut napredak, već je naprotiv napravljen korak natrag, jer su se počeli propitivati i ciljani kompromisi’, rekao je novinarima čelnik FDP-a Christian Lindner. ‘Bolje je ne vladati nego vladati pogešno. Zbogom!’, rekao je Lindner.

Angela Merkel je izrazila u ponedjeljak žaljenje zbog odluke liberala da napuste trostrane koalicijske pregovore.

‘Vjerovali smo da se nalazimo na putu na kojemu je dogovor mogao biti postignut’, rekla je Merkel. ‘Žalim, uz puno poštovanje prema FDP-u, što nismo mogli postići sporazum’, dodala je njemačka kancelarka. Ona je rekla da će se tijekom dana sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom kako bi ga izvijestila o situaciji. Također je rekla da će njezin blok CDU/CSU nastaviti pregovarati odgovorno. Naglasila je da će učiniti sve što može kao njemačka kancelarka da izvede zemlju iz ovog ‘teškog perioda’.

Datum objave: 20.11.2017.