Autor: CroExpress
Zagreb se i ove godine pridružuje najvećim europskim metropolama sa svojim adventskim slavljem. Očekivanja su velika ako se uzme u obzir da je upravo zagrebački Advent prošle i pretprošle godine proglašen najboljim u Europi prema portalu European Best Destinations.

Advent započinje 2. prosinca paljenjem paljenjem lampica na Zrinjevcu, a novost je da je ove godine broj lokacija na kojima se održava Advent smanjen, odnosno sedam ih je manje, piše Jolie.hr koji donosi i detaljan opis mjesta koje trebate posjetiti. 

Što vas sve očekuje?

Ledeni park

Na Tomislavcu čeka vas čarobna zimska idila na ledu. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle.

Advent na Zrinjevcu

Bijeg od svakodnevice u perivoj s alejom od 220 platana jednako je čaroban u svako godišnje doba. No, samo u vrijeme Adventa velike krošnje zasvijetle posebnim sjajem tisuća bijelih lampica, a stari glazbeni paviljon postane odredištem ljubitelja božićnih klasika i valcera. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima.

Advent na Europskom trgu

U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme Adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čini ovo mjesto nezaobilaznom zagrebačkom točkom za sve željne dobre zabave.

Zagrebačka božićna bajka


I ove godine ponovo se događa čarolija na glavnom gradskom trgu – Zagrebačka Božićna Bajka. Na kućicama čeka vas vrhunska gastronomska ponuda, od popularnih vrhunskih kobasica i odličnog kuhanog vina pa sve do ekskluzivne ponude posebno stvorene samo za ovu prigodu.

Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju

U Hrvatskom željezničkom muzeju očekuje vas tematska izložba posvećena vlakovima sustava Orient-expressa.

Advent na Prekrižju

Vila Prekrižje otvara svoja vrata kako bi posjetitelji ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu mogli posjetiti vilu u svoj ljepoti njezina tradicijskog, blagdanskog izdanja, te uživati u prigodnim glazbenim programima.

Fuliranje

Tijekom Adventa u Zagrebu Fuliranje se seli na novu lokaciju – zagrebački Strossmajerov trg, između Zrinjevca i Tomislavca. Pod motom: Life is a circus vodi vas u svijet neobičnog, razigranog, maštovitog i veselog.

Advent u tunelu


3D instalacije na stropu, birana glazba u veličanstvenoj akustici prostora i video projekcije stvaraju zaista vrhunsku atmosferu.

Advent u Marićevom prolazu

Očekuju vas isprepletene bijele grane prošarane led lampicama koje vas vode u raskoš drugih atrakcija.

Žive božićne jaslice

Djevojke i mladići, štićenici zajednice Cenacolo koji su nekoć hodali rubom života, rođenje Isusa doživljavaju kao vlastito ponovno rođenje. Stoga ne čudi što u predstavu unose posebnu snagu te prenose utjehu i mir svim promatračima. Jaslice, štalica, građani Betlehema, domaće životinje, mudraci s Istoka i pastiri, odvest će vas u vrijeme Isusova rođenja i pružiti Adventu posebno ozračje.

Priča s Griča – Advent na Vranicanijevoj poljani

Priča s Griča – nova je bajkovita adventska lokacija na Gornjem gradu, smještena između kule Lotrščak i zgrade DHMZ-a, na prekrasnoj povijesnoj Vranicanijevoj poljani. Na Vranicanijevoj poljani moći ćete uživati u gastronomskoj ponudi za istinske bonvivane te nastupima probranih jazz glazbenika. Čudesnu i pomalo mističnu atmosferu dodatno će naglasiti scenografski elementi.

Advent na Strossu

Oživite svoj božićni san na najromantičnijem dijelu zagrebačkog Gornjeg grada. Svakodnevni koncerti i nastupi DJ-a, likovne vikend – radionice za djecu u predivno uređenom prostoru uz savršenu ponudu hrane i pića najljepši pogled na Zagreb učinit će nezaboravnim doživljajem.

Advent u Klovićevim dvorima

Na najljepšoj gradskoj pozornici, u idiličnom okruženju Gornjeg Grada, ova adventska atrakcija bit će sinonim za dobru zabavu, nezaboravne trenutke i najljepše adventske uspomene. Osim besplatnih koncerata, nastupa glazbenih zborova, te bogate i jedinstvene gastronomske ponude, Advent u Klovićevim dvorima ponudit će zabavu za cijelu obitelj. Još jedna adventska atrakcija oduševit će sve ljubitelje lijepe fotografije i sve koji žele zabilježiti svoj poseban zimski trenutak na samom krovu grada. Za najljepšu adventsku fotografiju s pogledom na Zagrebačku katedralu bit će postavljen poseban okvir – mjesto za fotografiranje i to ne bilo kakvo. Iz okvira će za najljepšu fotografiju, kad to poželite, padati snijeg.

Božićni sajam

Drvene kućice prepune ručno izrađenih suvenira i prigodnih božićnih poklona i ukrasa, isprepliću se s onima iz kojih se širi miris kuhanih kobasica, pečenih kestena, kolača i kuhanog vina. Svoje nove vlasnike nestrpljivo čekaju pleteni šalovi, kape i rukavice koje će ih grijati za hladnih dana. Najljepši ugođaj Božićnog sajma doživjet ćete kad padne mrak i sve rukotvorine obasja sjaj božićnih žaruljica.

Backo Mini Express – najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

U Gudulićevoj vas čeka maketa koja uz veliko skijalište – umanjeni prikaz Snježne kraljice na Sljemenu, prikazuje i klizalište na Tomislavovom trgu.

Caffe de Matoš

Najromantičniju blagdansku atmosferu potražite na Strossmayerovom šetalištu u ‘Caffe de Matoš’ gdje ćete iskusiti gurmanske poslastice ugostitelja te pronaći drugačije suvenire za poklone vašim najdražima!

Nikola Tesla – Mind from the Future

Izložba će biti postavljena u Meštrovićevom paviljonu u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika te će se ondje iznova susresti ova dva velikana znanosti i umjetnosti. Veliki će Meštrović tako ugostiti Teslu na spektaklu koji će zasigurno nositi titulu najvećeg znanstveno-umjetničkog događaja godine.

Datum objave: 14.11.2017.