Autor: Z.S.

Hrvatski poduzetnik iz Vancouvera Marko Juras, o kojem smo upravo pisali, osim što je uspješan u poslu kojim se bavi, ima smisla i za novinarstvo. Marko je na svom Youtube kanalu pokrenuo serijal ‘Iskustva mladih Hrvata u Kanadi’ u kojem, kroz vožnju u Tesli, predstavlja svoje suvozače koji su došli živjeti u Kanadu.

Prvi u serijalu predstavljen je Frane Kozemelj, 28-godišnji inženjer elektrotehnike, koji je u trenutku snimanja videa 11 mjeseci živio u Vancouveru, gdje je došao na temelju ‘working holiday’ vize.

Franina primarna motivacija za dolaskom u Kanadu je bila da promijeni životnu okolinu koja mu ne odgovara. Prvi izbor bila mu je Australija, no njegov je dojam da je ondje mnogo teže ući s radnom vizom. Iako je i dolazak u Kanadu doslovno – lutrija.

Frane je prvo par dana živio u Calgaryu. Marko ga je upitao je li ga bilo strah hoće li imati dovoljno novca, hoće li pronaći posao.

– Uvijek volim biti siguran i sam sebe strašiti time, to mi je bio obrambeni mehanizam, da imam više novaca. Imao sam iz Hrvatske sređena četiri razgovora za posao, dva u Calgaryu, dva u Vancouveru. Preko e-maila sam se javio na poslove, ljudi su rekli da trebaju ljude, kad dođem u Calgary da se javim sa kanadskog broja i odradit ćemo intervju – opisuje Frane svoje iskustvo.

Nakon pet-šest dana u Calgaryu preselio je u Vancouver, gdje je pronašao posao. U ovom velegradu živio je 35 minuta od posla javnim prijevozom. Auto nije kupovao da bi uštedio novac.

Vancouver mu se osobito sviđa zbog svog neposrednog kontakta s divljinom – često se čuje da se medvjed spustio u grad i tamošnjim stanovnicima je to normalno. A Frani je kombinacija velikog grada s puno zelenila i obližnje prirode – idealna.

Što je Frane još sve ispričao Marku, pogledajte u nastavku.

Datum objave: 09.11.2017.