Autor: Hina/CroExpress

Psihološki horor ‘Egzorcizam’, novi film nagrađivanog hrvatskog redatelja Dalibora Matanića, premijerno se prikazuje u utorak u Vodnjanu, a u kino distribuciju kreće od 9. studenoga.

Matanićev film, utemeljen na navodno istinitom događaju djevojke iz Vodnjana, svoju će premijeru imati na autentičnoj lokaciji, u vodnjanskom kinu koje već 40 godina nije u funkciji.

U središtu je mlada djevojka Maša Artuković, navodno opsjednuta sotonom, čiji slučaj zaintrigira svećenika koji se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma, ali i psihijatricu koja pokazuje netrpeljivost prema religiji.

Priču o tome želi napraviti konzervativna crkvena televizija, Obiteljska TV, s ciljem da raskrinka egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi. Dočekuje ih Mašina sestra ogrezla u religijski fanatizam, u nadi da će se stanje njezine sestre poboljšati.

Ideja za film pojavila se tijekom Matanićevog rada na istoimenoj predstavi u Istarskom narodnom kazalištu u rujnu prošle godine, kada su doznali o navodnom slučaju upravo provedenog obreda egzorcizma u njihovoj blizini.

Nije bilo službene potvrde o tom događaju i sve je zataškano, no filmska ekipa je intenzivno započela s istraživanjem.

‘Kako smo naišli na zid šutnje oko svega, istraživali smo dalje i došli do informacija da se na redovnoj mjesečnoj, pa čak i tjednoj bazi po hrvatskim crkvama održavaju molitve za čišćenje i pravi egzorcizmi. Zataškavanje ne proizlazi samo iz činjenice što su mnogi u crkvenim redovima protivnici egzorcizma kao metode, već zato što bi bilo kakve informacije o opsjednutima, njih same prikazale kao psihičke bolesnike’, izjavio je u povodu premijere Dalibor Matanić.

Za njega je obred egzorcizma metafora za kolektivno pročišćenje kao jedino moguće rješenje za opstanak suvremenog društva, svojevrsni okidač promjena u kojem pojedinac mora preuzeti odgovornost i utrti put za ostvarivanjem progresivnije, otvorenije, tolerantnije, odgovornije i ravnopravnije zajednice.

Matanić smatra da postoji moment kad religija i ateizam više nemaju snage propovijedati svoje kanone i obrasce, kad se suoče s esencijalnim zlom ‘koje ne mari puno niti za njihove molitve niti za komfornost i nametnuti balon sigurnosti materijalnog svijeta’.

‘Zlo demistificira njihovo licemjerje, laži i fasade kojima žive svoje živote i jedini tko se može suprotstaviti tome je pojedinac, najobičnija jedinka koja je odlučila živjeti čisto, moralno i etički. Takvog svijeta pročišćenih jedinki, bilo da su vjernici ili ateisti i zlo se počinje pribojavati. U takvom svijetu nema mjesta za loše svećenike, loše ateiste, lažne vjernike, ljude koji mrze, dijele i generiraju kolektivnu negativnu energiju’, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj ‘gdje nas stalno plaše nedodirljivošću religije i ateizma, konzervativnom revolucijom i sličnim negativnim terminima, taj mali film temeljen na zastrašujućem istinitom događaju, možemo smatrati početkom kontrarevolucije malih ljudi koji hoće čišću, bolju zemlju i gdje će na užas svih nečistih, religija i ateizam početi surađivati ne bi li pobijedili zlo’.

U glavnim ulogama su Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić.

Direktori fotografije su David Oguić i Danko Vučinović, montažer je Tomislav Pavlic, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, kostimografkinja Desanka Janković, make-up je radila Sanja Rivić, a obradu tona Frano Homen.

Film je snimljen u nezavisnoj produkciji Kinogerile te koprodukciji Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i Grada Vodnjana. Distribuira ga 2i Film. Njegova zagrebačka premijera najavljena je za 4. studenoga.

Datum objave: 31.10.2017.