Autor: Francisko Pavljuk

Nakon skoro 900 godina postojanja zatvara se njemačka cistercitska opatija Himmerod u Eifelu. Odluku o zatvaranju donio je proteklih dana kongregacijski kapitul Mehrerauške Kongregacije zadužen za opatiju Himmerod.

Razlog zatvaranja su gospodarski problemi opatije, kao i veliki manjak novih duhovnih zvanja. Trenutno u opatiji živi samo pet monaha, opat i četvorica cistercita s vječnim zavjetima te jedan monah s privremenim zavjetom. Prije šest godina u opatiji je živjelo deset cistercitskih monaha.

Zatvaranjem opatije posao će najvjerojatnije izgubiti i 30 djelatnika. Ova velebna cistercitska opatija imala je svoju knjižaru, ribarnicu, a bavila se i vrtlarstvom. Problem je i preveliki kapacitet duhovnog centra i gostinjca koji imaju oko stotinu kreveta, a popunjeno je tek oko 30 posto kapaciteta.

Kompleks opatije preuzet će Njemačka biskupija Trier na čijem se području i nalazi. Opatija Himmerod osnovana je 1134./1135. godine od Sv. Bernarda iz Clairvauxa. Preostali cisterciti moći će po vlastitoj želji prijeći u jednu drugu cistercitsku opatiju.

Datum objave: 18.10.2017.