Autor: CroExpress

Na zanimljiv smo prizor naišli šećući zaprešićkim Novim Dvorima – drvo s plodovima oblika teniske loptice. U vrijeme kada se znatiželja lako zadovolji vađenjem pametnog telefona i pretraživanjem interneta, ipak smo se odlučili za konvencionalniji pristup – pitati šetače, izletnike, prolaznike znaju li o čemu je riječ. Bar 50-ak ljudi koje smo upitali znaju li kakvo je to drvo nije znalo odgovor.

Ipak je moderna tehnologija morala uskočiti upomoć. Doznali smo da je riječ o drvetu imena maklura. Riječ je o listopadnom stablu porijeklom iz Sjeverne Amerike koje se u Hrvatskoj počelo saditi po parkovima krajem 19. stoljeća. Tako se vjerojatno i našlo na bivšem posjedu bana Josipa Jelačića.
JXk9lYZ.jpg

Ovo se drvo naziva još i osage naranča, živična jabuka, konjska jabuka, majmunska lopta, lučno drvo… Drvo je vrlo kvalitetno. Neka plemena američkih indijanaca koristila su ga za izradu lukova i strijela. Grane drveta posute su vrlo oštrim i tvrdim trnjem. Zbog ovog su razloga u Sjevernoj Americi makluru do pojave bodljikave žice rado koristili kao ogradu.

Sam plod nije jestiv. Jestive su sjemenke, iz kojih se može dobiti ulje. Neki američki znanstvenici smatraju makluru evolucijskim anakronizmom i pretpostavljaju da su plodovi bili hrana mamuta te divovskog ljenjivca.

Ako vas zanima kako izgleda uživo, navratite do Zaprešića i Novih dvora. Kad vam dosadi gledati u drvo, prošećite predivnim parkom, jednim od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj.  

Datum objave: 17.10.2017.