Autor: CroExpress

Šestog dana posjeta Hrvatima u Australiji, hrvatsko izaslanstvo predvođeno Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara, susrelo se s hrvatskim iseljenicima Sydneya.

Ranije tog dana izaslanstvo je boravilo na Sveučilištu Macquire s predstavnicima Centra hrvatskih studija Lukom Budakom, dr. sc. Jasnom Novak Milic i Danijelom Đinom te je razgledalo izložbu ‘Australian Experiences of the Croatian Past: Macquire University’s archaeological mission Bribirska glavica 2014-2017’. Tom zgodom sa studentima se raspravljalo o povijesti i perspektivi tog studija, kojeg se smatra svojevrsnim hramom hrvatske kulture u Australiji.

Nakon toga je delegacija posjetila Dom umirovljenika Stepinac, Hrvatski arhiv i HKC Nikola Tavelić u St. Johns Parku, u kojem ih je dočekao fra. Petar Horvat.

U večernjim satima održan je susret sa iseljenicima u Hrvatskom društvu Sydney kojom prigodom je Ivan Špehar, predsjednik kluba predstavio rad kluba. Na tribini je državi tajnik Milas objasnio iskorake državne politike prema iseljeništvu, a gradonačelnik Penava odgovarao je na brojne upite iseljenika o stanju u Gradu Vukovaru i zahvalio na njihovom doprinosu na projektu obnove vukovarskog vodotornja.

Datum objave: 05.10.2017.