Autor: CroExpress

Tijekom četvrtog i petog dana posjeta Australiji, hrvatsko izaslanstvo predvođeno Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara posjetilo je Hrvatski katolički centar i crkvu Gospe Velikog hrvatskog zavjeta, Blacktown, Sydney i Hrvatski katolički centar Marije Kraljice Hrvata, Wollongong gdje su se susreli sa Fra Josipom Kešinom, župnikom i fra Ivom Tadićem, delegatom Hrvatske inozemne pastve u Australiji i Oceaniji te brojnom hrvatskom zajednicom.

Tom prigodom, državni tajnik Milas je zahvalio hrvatskoj katoličkoj crkvi na doprinosu u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta u svijetu. ‘Vaše poslanje ukorijenjeno je u hrvatsku prošlost, ali i budućnost, te vam u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od srca na tome zahvaljujem.’

Na otvorenju izložbe fotografija Foto kluba Zagreb ‘Hrvatska danas’ i višestruko nagrađivane kazališne predstave ‘Wild Violet’ u izvedbi Josipe Draisme u Campbelltownu, državni tajnik Milas je naglasio kako je uloga hrvatskog iseljeništva u očuvanju hrvatske kulturne baštine posebno važna. ‘ Stoga vas pozivam da stvarate hrvatsku umjetnost, da ju podržavate, kako bi hrvatska kultura bila prepoznata ne samo kao dio vrhunske europske, već i svjetske kulture. A Vlada Republike Hrvatske će podržavati taj uzajamni trud.’

George Brticevic, gradonačelnik grada Campbelltown-a, iz druge generacije hrvatskih iseljenika u Australiji, nazočio je ovom, za hrvatsku zajednicu, značajnom kulturnom događaju.

Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i sa gospodarstvenicima, članovima Australsko-hrvatske gospodarske komore.

Prema zadnjem popisu stanovništva, u Sydneyu ima oko 60.000 Hrvata raznih generacija. Organizirani su u brojne klubove, društva, folklorne grupe i crkve. Važno je naglasiti da prvi Hrvati u Sydney stižu sredinom 19 stoljeća. Najveći val Hrvata došao je u Sydney nakon II. Svjetskog rata gdje je u Sydneyu 1952. osnovan ‘Hrvatski Caritas’ čija zadaća je bila pomaganje našim doseljenicima. 
Hrvatski useljenici su uvelike doprinijeli napretku Sydneya i Australije, tako što su među prvima otvorili vinarije, kooperative u otkupu mlijeka, ribolovne zadruge i drugo.

Datum objave: 03.10.2017.