Autor: Hina/CroExpress

Gradovi Osijek i Subotica te njihove turističke zajednice iduće će dvije godine provoditi projekt prekogranične suradnje ‘Subotica-Osijek sesecijska turistička ruta’, vrijedan oko osam milijuna kuna, koji se s 85 posto iznosa sufinancira sredstvima EU fondova, istaknuto je u petak na uvodnoj konferenciji projekta.

Pročelnica osječkog gradskog Upravnog odjela za EU projekte i gospodarstvo Kornelija Mlinarević kazala je kako će projekt obuhvatiti cjelovitu obnovu Sakuntala parka u središtu Osijeka, pripremu dokumentacije za obnovu i turističku valorizaciju Gradske kuće u Subotici, edukaciju zaposlenika u kulturi i turizmu te stvaranje i promocija secesijske turističke rute, kao zajedničkog turističkog proizvoda.

Projekt će obuhvatiti i druge aktivnosti, poput obnove jedne memorijalne secesijske sobe, predviđena je i izrada replika secesijskih predmeta i nakita, kao suvenira te stvaranje putujuće izložbe o secesiji, dodala je Mlinarević.

Direktor osječke Turističke zajednice Saša Uranjek objasnio je kako su tijekom promišljanja projekta, s partnerima iz Subotice, zaključili kako ovi gradovi prijatelji, unatoč sličnoj povijesnoj i kulturnoj baštini, ipak nemaju zanimljiv i atraktivan turistički proizvod, koji bi ih povezivao, ali ni dovoljno educiranih turističkih djelatnika, koji bi nudili takve projekte.

Zaključili smo da je secesijska baština primjerena za oba grada, jer je najznačajnija secesijska zgrada u Subotici njihova Gradska kuća, dok će osječki dio projekta obuhvatiti Sakuntala park, u središtu grada, koji označava početak najdužeg secesijskog niza kuća u ovom dijelu Europe, kazao je Uranjek.

Podsjetio je kako je osječka Gradska uprava već pokrenula inicijativu obnove pročelja secesijskih zgrada, koje imaju različite vlasnike, a što će, kako drži, biti motiv i ostalim vlasnicima, koji se u ovoj fazi nisu priključili inicijativi, da se aktiviraju u traženju potrebnih sredstava, kako bi se dovršila obnova tog dijela grada.

Datum objave: 29.09.2017.