Autor: Z.S.

Rijeka Krka jedan je od hrvatskih prirodnih bisera! Hrvatski biolog Goran Šafarek objavio je ovih dana vrlo atraktivan video o ovoj rijeci, kao uvod u jedan mnogo veći projekt.

– Ovaj kratak video o Krki napravljen je od materijala snimljenog za film ‘Rijeke Hrvatske’. Radi se o dugometražnom filmu na pravcu poznatih BBC dokumentaraca koji je namijenjen televizijama i festivalima. Glavna zadaća mu je turističko-promocija rijeka Hrvatske, našeg velikog blaga, ali i edukacija o procesima kao što su poplave – kaže nam autor filma, Goran Šafarek.

Rijeka Krka, priča Šafarek, svakako je jedan od dragulja među našim rijekama, a Skradinski buk najveće je slapište u Europi. No, Krka je mnogo više od Skradinskog buka. Tu su i ostali slapovi, ali i polja u gornjem toku, impresivni kanjon, ujezereni dijelovi, vrlo bogati podvodni svijet s endemima riba. Krka pruža i kulturnu baštinu s poznatim mlinicama, starim utvrdama i ostalim arheološkim spomenicima. Konačno, ona je i vrlo značajan turistički resurs s koji treba pažljivo gospodariti.

– ‘Rijeke Hrvatske’ dokumentarni su film koji prikazuje bogatstvo još uvijek dobrim dijelom očuvanih, prirodnih rijeka u Hrvatskoj, kakve su rijetkost u Europi te se tamo revitalizacijom pokušavaju vratiti u što prirodnije stanje. Prikazuje sve bogatstvo i značaj rijeka za život ljudi, ali i biljaka i životinja koje žive u njihovim staništima. Rijeke se prikazuju kao živi dio prirode te se na atraktivan način objašnjava kako je rijeka mnogo više od samo vode koja teče između dvije obale. Tu su i poplavna područja, mrtvice i rukavci, šume, livade, podzemlje…zajedno sa veličanstvenom florom i faunom koja ondje buja. Procesi poput nastanka sedre objašnjeni su kroz jasne i vizualno atraktivne animacije. Atraktivnost filma povećava se brojnim podvodnim i zračnim snimkama – priča naš sugovornik.

Ovaj je film i svojevrstan nastavak uspješne knjige ‘Rijeke Hrvatske’ autora Gorana Šafareka i Tomislava Šolića.

Datum objave: 26.09.2017.