Autor: Željko Batarilo

U ponedjeljak su gradski vijećnici Grada Beča započeli raspravu o izvršenju proračuna Grada Beča za 2016. godinu.

Doista, gradski oci zaduženi za financije znalački to predstavljaju pa je dosta toga jasno i onima koji nisu ekonomisti i kojima se u glavi samo može zavrtjeti od same pomisli na sve te silne milijune i milijarde eura.

Gradski je proračun tako ’težak’ 13,38 milijardi eura. Grad je Beč u tvrtke u svom vlasništvu uložio čak 2,5 milijarde te dodatno investirao još 1,5 milijardu. Za obrazovanje je potrošeno 1,5 milijardi što je više za 0,7% posto više nego 2015. Vrtićima je dano 780 milijuna eura, a za zdravstvo i socijalu je ukupno potrošeno čak četiri milijarde eura.

No, u Beču se također više troši nego li zarađuje. Vladajući se pravdaju da su zaduženja opravdana i troše se na investicije i radna mjesta, a i deficit proračuna se svake godine smanjuje te se planira za nekoliko godina svesti na nulu. Manjak je u 2016. iznosio 113 milijuna eura, a ističe se kako bi on bio i manji da nije bilo potrebno pomoći izbjeglicama za kojih se izdvojilo 207 milijuna eura.

Ipak zabrinjava ukupan dug Beča od čak šest milijardi eura što je 6,8% BDP-a, odnosno svaki je Bečanin prosječno dužan nešto manje od 3 500 eura.

Datum objave: 27.06.2017.