Autor: Z.S.

Na groblju Saint Louis No. 3 u New Orleansu, kao i na mnogim grobljima diljem SAD-a, mogu se pročitati hrvatska prezimena. Ljudi koji su davnih dana otišli iz svoje domovine u potrazi za boljim životom preko oceana postali su Amerikanci, ali nisu zaboravili svoje korijene.

Šećući grobljem Saint Louis broj tri, jednim od tri rimokatolička groblja koja nose isto ime, u najvećem gradu Louisiane, naišli smo na dva zanimljiva spomenika.

Prvo je spomen obilježje podignuto ‘junacima domovinskog rata’ od strane Hrvatskog dobrotvornog društva Louisiane, u sjećanje na one članove društva koji su dali živote u službi svoje zemlje, Sjedinjenih Američkih Država, ‘Zahvalno članstvo prisjeća se onih koji su žrtvovali svoje živote da sačuvaju slobodu drugih. Ovaj spomenik je svjedočanstvo njihove hrabrosti i predanosti’, stoji na spomeniku, uz poruku na hrvatskom jeziku: ‘Slava junacima Domovinskog rata’.

Riječ je o sedmorici mladića koji su ginuli u raznim ratovima, od 1863. godine gdje je u bici kod Gettysburga život ostavio George Petrovic, do marinca Josepha Sercovicha, koji je poginuo 1966. godine u Vijetnamu.

Drugi grob podignulo je ‘Sjedinjeno slovinsko družtvo od dobročinstva’ 9. travnja 1876. godine. Tu su grobovi obitelji Gerica, Marcev, Krajina, Zibilich, Nikolac… Na spomeniku se može pročitati i poruka o Hrvatima kao ‘jednokrvnoj braći od rodoljubnosti vođeni’ koji dižu ovaj spomenik ‘za njihove kosti’.

New Orleans bio je jedno od prvih mjesta na koja su Hrvati počeli u 19. stoljeću dolaziti u SAD. Mnogi od njih bili su mornari i ribari. I u novoj domovini radili su u ribarskoj industriji, a poznati su i po tome što su uzgajali kamenice u karakterističnim močvarama i sporim tokovima rijeka Louisiane (bayou).

Možda najpoznatiji hrvatski useljenici u New Orleans su supružnici Drago i Klara Cvitanovich koji su otvorili nekoliko restorana poznatih po kamenicama nakon što su 1961. preselili u ovaj grad. 

Datum objave: 19.06.2017.