Autor: Z.S.

Vukovar je simbol ratnog stradanja i obrane Hrvatske. No, Vukovar je i grad bogate povijesti, čiji su materijalni ostaci djelomično uništeni u Domovinskom ratu da bi dio kasnije bio obnovljen. Do Vukovara se može stići svim prijevoznim sredstvima – vlakom, autobusom, automobilom. Donosimo vam pet prijedloga što vidjeti kad se otputite na izlet.

1. Dvorac Eltz i Gradski muzej

Gradnju dvorca počeo je 1749. godine vlasnik vukovarskog feuda grof Anzelmo Kazimir Eltz. U početku je bio izgrađen samo središnji dio, a kasnije je dvorac više puta dograđivan. Već 1781. izvršeno je prvo veće proširenje, a konačan izgled dobio je početkom 20.st. po nacrtima bečkog arhitekta Siedeka. Velikih je dimenzija, raskošne koncepcije, obiluje bogatstvom stilskih detalja, ali zadržava skladne odnose. Ubraja se među najreprezentativnije objekte baroknog razdoblja na hrvatskom tlu.

2015_11_12_81_6145351_b.jpgFoto: turizamvukovar.hr
Od 1968. godine u Dvorcu Eltz smješten je Gradski muzej Vukovar. Dvorac će, kad bude u cijelosti obnovljen, biti jedinstveni muzeološko-galerijski, znanstveni i multimedijalni centar u kojemu će se čuvati i prezentirati kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuiteta života na ovom području.

2. Muzej Vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol

Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava nedaleko Vukovara. Novosagrađeni Muzej vučedolske kulture nudi nova otkrića i inspiracije uz svoju neusporedivu i neponovljivu kombinaciju položaja, arhitekture, ugodne atmosfere te ponajviše povijesne vrijednosti prezentirane na suvremeni način. 
2016_02_23_364_41515109_b.jpg
Foto: turizamvukovar.hr
Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi i eponimni lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih dvanaest europskih zemalja.

3. Memorijalni Vukovar – Ovčara, groblje, vodotoranj…

Spomen dom Ovčara otvoren je 2006. godine u hangaru gdje su oni koji su ovdje ubijeni, proveli svoje posljednje sate života. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata nalazi se na istočnom prilazu Vukovaru i najveća je masovna grobnica u Hrvatskoj.

Vukovarski Vodotoranj izgrađen je potkraj šezdesetih godina u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu tzv. Najpar-bašći, na ulazu u vukovarsko naselje Mitnicu. Prema zapremnini i veličini bio je jedan od najvećih objekata tog tipa u Europi. Sve do rata, na vrhu Vodotornja nalazio se restoran s vidikovcem na Vukovar, Dunav i okolno srijemsko vinogorje. Tijekom srpske agresije na Vukovar, Vodotoranj bio je jedna od najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanjelo više od šest stotina oštećenja,a danas predstavlja simbol pobjede i nepobjedivosti. 
2016_02_24_360_35915798_b.jpg
Foto: turizamvukovar.hr
Spomen dom hrvatskih branitelja izgrađen na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada. Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake, koja simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije. U središtu doma je ponor s kupolom uništenog tenka bivše JNA

Memorijalni centar Domovinskoga rata smješten u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade.

Križ na ušću Vuke u Dunav nalazi se u centru Vukovara. Navik on živi ki zgine pošteno – uklesano je u njega najstarijim hrvatskim pismom, glagoljicom.

4. Park šuma Adica

Park šuma Adica nalazi se svega 2 km od središta grada, te je omiljeno mjesto Vukovaraca za šetnju, rekreaciju i odmor. Prošarana je pješačkim i trim stazama obogaćenim drvenim spravama za vježbanje, fitness spravama i stijenom za penjanje.

2016_02_24_21_5344170_b.jpg
Foto: turizamvukovar.hr
Biološki Adicu sačinjava stoljetna mješovita šuma omeđena močvarnim područjima rijeke Vuke. Ime dolazi od turske riječi ‘ada’ (riječni otok) jer je područje u cijelosti omeđeno starim i novim tokom rijeke Vuke.

5. Crkva sv. Filipa i Jakova i Franjevački samostan


Vukovarska crkva je s 58 metara dužine treća najveća crkva u Hrvatskoj, iza zagrebačke i đakovačke katedrale. Nedavno je završena obnova franjevačke kripte ispod crkve u kojoj su prije Domovinskog rata pokapani franjevci te članovi vukovarske grofovske obitelji Eltz, a koja je u agresiji na Vukovar 1991. godine u potpunosti devastirana.

2016_02_24_82_5672111_b.jpg
Foto: turizamvukovar.hr
Franjevci su na vukovarskom području tijekom mnogih stoljeća imali vrlo važnu ulogu i ostavili su neizbrisiv trag ne samo u vjerskom odgoju već i u prosvjeti i kulturnom razvoju ovoga kraja. Franjevci borave na ovim prostorima već u srednjovjekovnom razdoblju, kada je u Vukovskoj županiji bilo sedam franjevačkih samostana. Svoj konačni oblik vukovarski je franjevački samostan sa crkvom sv. Filipa i Jakova dobio nakon historicističke obnove i proširenja crkve od 1896. do 1897. godine.

Datum objave: 27.04.2017.