Autor: Francisko Pavljuk

Kako javlja katolička novinska agencija CNA, proteklih je dana u jednoj berlinskoj školi učiteljici zabranjeno nošenje lančića s križem.

Ovu su vijest prenijele i poznate njemačke novine ‘Die Welt’, pozivajući se na njemačkog evangeličkog pastora Karstena Minknera. Kako se doznaje učiteljica radi u jednoj državnoj školi u berlinskom dijelu grada Wedding. Nosila je lančić oko vrata s križem zbog čega je od školske uprave dobila službeni nalog danas za sutra, zabranu nošenja lančića s križem.

Kako je potvrdio evangelički pastor Minkner dotična učiteljica, koja već godinama radi u toj školi, tražila je duhovni i povjerljivi razgovor s njim, pokazavši mu pismenu zabranu nošenja lančića s križem. Zbog toga ne može otkriti o kojoj je školi riječ.

O ovom problemu raspravljalo se i prošli tjedan na sinodi evangeličke crkve Berlin – Brandenburg – schlesische Oberlausitz (EKBO). Školska uprava dotične berlinske škole pozvala se na ‘Berliner Neutralitätsgesetz’. Ovaj zakon zabranjuje nastavnicima u školama, policajcima i svim drugim djelatnicima u javnim ustanovama nositi vjerske simbole (obilježja) ili odjeće u službi – bez obzira na religiju. Ovaj se zakon primjenjuje od 2005. godine.

Datum objave: 14.04.2017.