Autor: Hina/CroExpress

Jučer je u Münchenu završena kupovina uzoraka za istraživanje europarlamentarke Biljane Borzan o kvaliteti proizvoda na njemačkom i hrvatskom tržištu. Kupujemo li proizvode lošije kvalitete, po nerijetko višoj cijeni, saznat ćemo do ljeta, priopćio je u subotu ured zastupnice Borzan.

Potpisivanjem ugovora između Biljane Borzan i pet hrvatskih laboratorija počela je druga faza istraživanja. Ugovori su potpisani u ponedjeljak s NZJZ dr. Andrija Štampar, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom: Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industriji pri Zavodu za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda, Centrom za kontrolu namirnica, s Euroinspektom Croatia kontrola d.o.o i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Laboratoriji su odabrani na osnovi stručnosti i opreme za određene kategorije proizvoda, po preporukama Hrvatske agencije za hranu.

‘Obećano-učinjeno! Nakon što se u anketi 800 građana RH izjasnilo koje proizvode žele testirati, te nakon što je Hrvatska agencija za hranu izradila znanstveni okvir projekta, kupili smo uzorak u Münchenu te ugovorili analize s najboljim hrvatskim laboratorijima. Kupnja uzorka je bila maksimalno transparentna, kako ne bi bilo osnove za osporavanja rezultata’, kaže Borzan.

NZJZ Andrija Štampar radi uzorkovanje i analizu dijela prehrambenih proizvoda (bezalkoholna pića). Njihovo vozilo je bilo ovaj tjedan u Münchenu s dvoje stručnjaka, i stručnjakinjom iz HAH-a, kupili su njemačke proizvode, a idući tjedan će kupovati proizvode u Hrvatskoj. Vozilo je posebno opremljeno kako ne bi došlo do kvarenja i kontaminacije uzorka.

HZJZ će raditi analizu neprehrambenih proizvoda, zbog dugogodišnjeg iskustva. Oni će raditi analizu pasti za zube, gelova za tuširanje, deterdženata i omekšivača te sredstava za čišćenje.

‘Ovo je jedino istraživanje u EU koje uključuje i deterdžente i higijenske proizvode. Nakon mojih rezultata, nitko neće moći tvrditi da je riječ o ukusu lokalnih potrošača, jer ako to i stoji za hranu, sigurno nitko ne može dokazati da hrvatski potrošači vole deterdžente koji slabije peru!’, kaže Borzan.

Trošak cijelog projekta snosi Biljana Borzan iz budžeta zastupnika za promotivne aktivnosti.

‘Čak 82,6 posto građana Hrvatske smatra da su proizvodi namijenjeni istočnom europskom tržištu lošije kvalitete od onih namijenjenim trgovinama u zapadnim članicama EU. Naši građani se osjećaju kao građani drugog reda’, tvrdi Borzan.

Prezentacija rezultata ove studije održat će se i u Europskom parlamentu u rujnu na saslušanju koje Borzan organizira u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača. Saslušanje će biti na visokoj razini, s gostima koji su radili slična istraživanja u Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj te predstavnicima Europske komisije.

‘Na razini EU sve se češće priča o ovome problemu. Povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača Vera Jourova je rekla da je problem dvostruke kvalitete očito zavaravanje potrošača. Raspravlja se o mogućim rješenjima koji uključuju i uspostavu Europske organizacije za zaštitu potrošača, ili pak proširenje legislative o zavaravanju potrošača’, kaže Borzan, navodi se u priopćenju.

Datum objave: 02.04.2017.