Autor: Hina/CroExpress

Vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), kojoj je na čelu bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović i Saveza za bolju budućnost (SBB) medijskog magnata Fahrudina Radončića nastavili su u četvrtak višemjesečni žestoki sukob s novim optužbama za pljačku oko privatizacije Sarajevo osiguranja, čime je uzdrmana ionako krhka koalicija na razini države i entiteta Federacije BiH.

Predsjedništvo SDA je na jučerašnjoj sjednici podržalo inicijativu premijera Fadila Novalića (SDA) da provede privatizaciju Sarajevo osiguranja u većinskom državnom vlasništvu, što je ranije odobrila vlada Federacije BiH i Agencija za privatizaciju, čiji je direktor, koji je član SBB-a, u međuvremenu povukao suglasnost na tu odluku.

‘SDA ocjenjuje kao opasan, i po funkcioniranje pravne države štetan nalog predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića direktoru Agencije za privatizaciju da ne poštuje odluku vlade’, navodi SDA u priopćenju u kojem se ocjenjuje da se radi o ‘primjeru izvaninstitucionalnog djelovanja’. ‘Premijer vlade potpisuje sve odluke vlade u skladu s Ustavom, zakonom i Poslovnikom o radu. Tražiti od premijera da on poništi odluku, koju je cijela vlada jednoglasno donijela, jest zahtjev za neustavno djelovanje’, stoji u priopćenju SDA.

Istodobno iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH su odgovorili kako je vlada imala pogrešnu informacije o poslovanju Sarajevo osiguranja, za čiji je udjel zatraženo značajno manje novca od onoga kolika mu je tržišna vrijednost. Zatražili su ostavku SDA-ova premijera Novalića ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

‘Od Vlade FBiH, SBB traži da poništi svoju odluku, a prije toga putem Agencije za privatizaciju FBiH i Sindikata ‘Sarajevo-osiguranja’ dostavi točne podatke o financijskom i tržišnom stanju da bi se spriječila prijevara članova Vlade i javnosti’, navodi se u priopćenju SBB-a i dodaje kako će, ukoliko se to ne dogodi, ova stranka tražiti smjenu premijera Novalića zbog ‘upornog pokušaja da realizira otimačinu Sarajevo-osiguranja’.

Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost BiH su zajedno u vlasti na državnoj razini vlasti, u entitetu Federaciji BiH te u nekoliko županija unutar ovoga entiteta. Savez za promjene, kojega čine srpske stranke, zamrznuo je odnose sa SDA Bakira Izetbegovića nakon njegova jednostranog upućivanja zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

Datum objave: 31.03.2017.