Autor: CroExpress

U nedjelju, 2. travnja 2017. godine, s početkom u 12.45 sati, NK Marjan Zug (Riedstrasse 11, 6330 Cham) poziva na promociju knjige Josipa Jurčevića ‘Heroji Hrvatskog Domovinskog Rata – Svjedočanstva’.

O društvenom značenju herojstva te njegovoj rasprostranjenoj utjecajnosti u različitim djelovanjima i situacijama svjedoči i to što su herojstvo u gotovo svim zemljama već odavno institucionalizirala državna i nevladina tijela te da ono u svijetu predstavlja posebnu umjetničku vrstu u književnosti i glazbi. U dugoj svjetskoj i hrvatskoj tradiciji fenomena herojstva iznimku predstavlja Hrvatski domovinski rat, jedini rat nakon kojeg se nije dogodila institucionalizacija herojstva.

Dragovoljačka hrabrost, odlučnost, kreativnost i samoinicijativnost te herojski pothvati dragovoljaca nadomještali su nedostatak oružja i opreme te vojničku neorganiziranost i neuvježbanost. Stoga su kvaliteta i duh dragovoljstva te općenacionalno zajedništvo u ljeto i jesen 1991. u Hrvatskoj uspjeli ostvariti nemoguću misiju i pobijediti golemu srbijansku oružanu premoć.

Ova knjiga u kojoj su objavljene sudbine devetnaest heroja Hrvatskoga domovinskog rata najizravnije se protivi hrvatskom bijegu od istine. Iz svjedočanstava se mogu jasno prepoznavati kako samo herojsko doba hrvatske povijesti 1990-ih, tako i pojedinačna herojstva ne samo ljudi spomenutih u ovoj knjizi, nego i herojstvo više tisuća ratnih junaka čija iskustva i sudbine svakako ubuduće vrijedi i nadalje istraživati i javno promovirati.

Datum objave: 29.03.2017.