Autor: CroExpress

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas, ovih je dana boravio u posjetu Hrvatima u Republici Srpskoj.

U srijedu je posjetio nekoliko obitelji – Grgić i Oroz u Žeravcu, općina Derventa te obitelj Marić u Kolibama Donjim kod Bosanskog Broda.

‘…(Oni) su primjeri održivog povratka i ostanka Hrvata u Bosni i Hercegovini! Vrijednim trudom, upornošću, voljom te uz potporu institucija uspjeli su pokrenuti proizvodnju voća te sebi i svojim najbližim osigurati pristojnu egzistenciju. Naime, i to je ono što ćemo i ubuduće podupirati – projekte za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta’, napisao je Milas na svom Facebooku.

Osim ovih obitelji, posjetio je i franjevački samostan Plehan, jedini u Republici Srpskoj te Hrvatski dom HKD Napredak u Derventi.

U četvrtak je obišao Hrvate Kotor Varoša, kojih se oko 90 posto nije vratilo nakon rata u svoje kuće, sela, škole, crkve, ceste, koje do danas nisu obnovljene. No unatoč tome, želja za povratkom u svoj prelijepi rodni kraj ne jenjava.

‘Hrvatska ima prije svega ljudsku, moralnu, a ne samo ustavnu i zakonsku, obvezu pomoći im u tome! I to ćemo činiti’, poručio je Milas.

Tijekom posjete Kotor Varošu susreo se s predstavnicima kotorvaroških Hrvata, obišao porušena sela Sokoline i Orahova, susreo se s općinskim načelnikom. Posjet Kotor Varošu završio je obilaskom proizvodnih pogona povratničke obitelji Marić čija tvornica zapošljava 200 ljudi, a cjelokupnu proizvodnju izvoze u Europsku uniju.

Datum objave: 24.03.2017.