Autor: Jelena Savić

Predstavljanje nove knjige Matice hrvatske Etika Franje pl. Markovića, prvoga profesora filozofije na Zagrebačkom sveučilištu, i zbornika radova Filozofijsko djelo Franje pl. Markovića, održano je u Knjižari Matice hrvatske 22. ožujka, u organizaciji Matičina Odjela za filozofiju. Markovićevu Etiku i zbornik o njegovu filozofijskom opusu predstavili su Stipe Kutleša i Srećko Kovač s Instituta za filozofiju te Bojan Marotti iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU-a.

‘Marković je postavio temelj za istraživanje hrvatske filozofske baštine i filozofije 19. stoljeća’, rekao je Kutleša osvrnuvši se na dijelove zbornika koji prikazuje cjelokupan dosad istražen filozofijski opus toga hrvatskoga filozofa, književnika i političara. Istaknuo je da se u njemu nalaze prilozi iz etike, estetike, logike, pedagogije i drugih disciplina.

O Markovićevoj logici i etici govorio je Srećko Kovač, koji je naglasio da Markovićeva filozofija nudi bogatstvo referiranih sadržaja i svježinu kritičke misli, iako se na prvi pogled doima suhoparnom. Njegova etika bavi se pitanjima koja čovjek svakodnevno postavlja, dok je njegova logika jasno ukorijenjena u tadašnjim filozofskim raspravama. Kovač je ocijenio da Markovićeva cjelokupna filozofija odražava težnju za idealima, koji su jednako uvjetovani povijesnim i psihološkim okolnostima. ‘Iako Markovićeva Etika nije u cijelosti očuvana, može se smatrati jednom od najljepše napisanih knjiga’, naglasio je Kovač.

Etika je nastala prema neobjavljenom rukopisu predavanja iz etike koja je Franjo Marković držao na tadašnjem zagrebačkome Mudroslovnom fakultetu. Rukopis nije u cijelosti sačuvan, a njegovo kritičko izdanje podijeljeno je na dva dijela: uvod u etiku i sustav etike. U knjizi je zadržan autorov izvorni način pisanja, pri čemu se poštovao Markovićev jezik, zaključio je Bojan Marotti.

Datum objave: 23.03.2017.