Autor: Z.S./Chicago Tribune

Kardinal Blase (Blaž) Čupić poručio je američkim imigrantima da je ‘Crkva uz njih’ tijekom okupljanja u Crkvi bezgrešnog začeća u Chicagu.

‘Od ranih dana ove imigrantske nacije Crkva je pratila one koji su tražili spas od progona, bježali od siromaštva i rata u svojim zemljama i došli ovdje, tražeći da u zamjenu za svoj rad i vjernost dobiju državljanstvo’, rekao je na španjolskom jeziku, pred prepunom crkvom, uglavnom imigranata prve i druge generacije.

Chicago Tribune
piše da je Čupić stao na prvu liniju zaštite Chicaga kao grada utočišta nakon što je predsjednik Donald Trump najavio borbu protiv ilegalne imigracije. Čupić je instruirao svećenike i škole u Chicagu da ne puštaju imigracijske inspekcije na župne prostore bez naloga.

Čupić je rekao kako je njegov djed bio tinejdžer kad je došao u SAD iz Hrvatske, a kako su drugi rođaci bili u 20-im godinama i govorili loš engleski. U Nebrasci, gdje su živjeli, mise su držane na hrvatskom jeziku. O traženju da imigranti po dolasku nauče engleski jezik, rekao je da nema ništa loše u tome da se govore dva ili tri jezika.

Čupić nije želio komentirati Trumpove osobne poglede na imigraciju, ali je naglasio:

‘Istina je da je svako ljudsko biće, dokumentirano ili ne, napravljeno na sliku Božju i zaslužuje dostojanstvo i poštovanje koje je u korijenu naše vjere. Zbog te istine, danas sam ovdje da vas uvjerim da stojimo uz one koji se boje izraza mržnje i prijetnji koje su u posljednjih godinu dana upućene imigrantima i izbjeglicama’, kazao je Čupić.

Nadbiskup Chicaga hrvatskih korijena je u siječnju osudio Trumpovu uredbu kojom se zabranjuje ulazak u zemlju imigrantima iz sedam muslimanskih zemalja, nazvavši je ‘tamnim trenutkom’ američke povijesti. 

Datum objave: 21.03.2017.