Autor: CroExpress

Hrvatski državljanin istjeran je iz Švicarske na pet godina zbog obiteljskog nasilja. Od 1. listopada prošle godine švicarski sudovi imaju pravo, čak i dužnost, iz zemlje protjerivati strance osuđene za kaznena djela, javlja Tagesanzieger.

Okružni sud u Dietikonu bavio se slučajem 38-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je 15. listopada 2016. fizički napao svoju bivšu ženu. Osuđen je zbog toga na pet i pol mjeseci bezuvjetnog zatvora i protjerivanjem iz Švicarske na pet godina.

Ovaj Hrvat u Švicarskoj živi posljednjih 17 godina; dvaput se ženio i otac je četvero maloljetne djece. Nikad nije koristio socijalnu pomoć, a pet je puta kažnjen zbog prometnih prekršaja. No, zbog počinjenja kaznenog djela, godišnja dozvola za boravak nije mu produžena. Sud smatra da će se u Hrvatskoj lako natrag integrirati jer je u više navrata posjećivao domovinu i tamo mu živi obitelj.

Osuđeni Hrvat žalit će se Vrhovnom sudu.

Novi, stroži zakon o protjerivanju stranaca stupio je na snagu 1. siječnja 2017., a u obzir se kod suđenja uzimaju djela počinjena nakon 1. listopada 2016. Kazne variraju od pet godina do doživotnog izgona za serijske ponavljače kaznenih djela. Počinitelj kaznenog djela može biti izuzet kazne, osobito u slučaju da je rođen u Švicarskoj, iako nema tamošnje državljanstvo. 

Datum objave: 13.03.2017.