Autor: Miro Korenić

Nenad i Ruža Anić, hrvatski iseljenici druge generacije, imali su ove subote itekakvog razloga za slavlje. Njihov 22-godišnji sin Dario postao je prvak Njemačke u tajlandskom boksu u kategoriji do 70 kilograma.

Mladi je Hrvat prije dva tjedna, na otvorenom turniru u Ulmu, osvojio naslov prvaka pokrajine Baden-Württemberg i time se kvalificirao za prvenstvo Njemačke, koje se održavalo prošle subote u Romerskirchenu pokraj Kölna. Na putu do finala stajale su mu četiri predborbe i polufinale. Sve ih je Dario suvereno odradio. Ni u finalu ga protivnik nije mogao zaustaviti.

Veselje je bilo veliko i kod roditelja, a i kod sugrađana, osobito Hrvata koji žive u gradu Bietigheimu, nedaleko Stuttgarta, koji Daria znaju od malih nogu. 
Počeo s nogometom, uskoro se našao pred izborom

Inače, Dario se nije počeo odmah baviti borilačkim vještinama. Od rane mladosti trenirao je nogomet u jednom od najstarijih hrvatskih nogometnih klubova izvan Hrvatske, NK Croatii Bietigheim. Kad je navršio 18 godina priključio im se kao igrač i brzo se pokazalo da ima talenta. No, uz to se počeo baviti i tajlandskim boksom. Ubrzo se našao pred odlukom – čime se dalje baviti? Odluka je pala na tajlandski boks.

Proteklog vikenda pokazalo se da je odluka prava. A da će biti u samom vrhu Njemačke pokazao je prije dvije godine, kada je na otvorenom prvenstvu postao prvak pokrajine Saarland.

Njegov otac, mentor i najveći fan, Neno, znao je to od početka. Rano je vidio da mu sin ima smisla za ovaj sport. Visina, vitkost i brzina bile su naznake. Iako su u Croatii za njim žalili, znali su koliko Dario napreduje jer je Neno bio čest gost na njihovim utakmicama, zajedno s obitelji. I Dario je znao navratiti.

Na pitanje što sada, Neno odgovara:

– Na redu je odmor, da se svi oporavimo, ipak je to psihički napor. A onda, tko zna. Ima nekoliko turnira koji su nam zanimljivi.

Što reći na kraju? Simpatični Dario s 22 godine osvojio je ne samo prvenstvo Njemačke nego i srca sviju nas koji ga poznajemo i cijenimo. U Bietigheimu su svi Hrvati ponosni na svog Daria.

Naravno, nitko kao Neno i Ruža.

Datum objave: 06.03.2017.