Autor: CroExpress/The Local

Njemačka država odbila je zahtjeve 27.000 stranaca, nedržavljana EU, koji su u 2016. imali ponude za posao u zemlji. Savezna agencija za zapošljavanje (BA) procijenila je da te poslove mogu obavljati Nijemci, državljani drugih zemalja EU ili pak da su premalo plaćeni.

U usporedbi s 2015. broj odbijenih zahtjeva gotovo se udvostručio, javlja Rheinische Post, a prenosi The Local. U posljednjih dvije godine porastao je i broj odobrenih prijava, sa 68.000 2014. godine na 215.000 2016. godine.

Nedržavljani EU, koji trebaju dozvolu za boravak u zemlji, moraju imati odobrenje od Savezne agencije za zapošljavanje za obavljanje posla jer prioritet imaju Nijemci i državljani drugih zemalja članica EU. Osim toga, pazi se da nisu premalo plaćeni kako ne bi rušili cijenu rada.

Ovo ne vrijedi za izbjeglice; prošlog kolovoza odlučeno je da se uvede rok od tri godine tijekom kojih će se izbjeglicama olakšati pronalaženje posla. U tom razdoblju procjenjuje se jesu li uvjeti ponuđeni izbjeglici jednaki onima koji bi bili ponuđeni Nijemcu. Danas je tek šest posto izbjegličkih prijava za posao odbijeno, u usporedbi sa 40 posto prije donošenja ove odluke.


Datum objave: 06.03.2017.