Autor: Hina/CroExpress

Politička Pepelnica, serija političkih govora čelnika najvažnijih političkih stranaka u Njemačkoj, protekla je u srijedu u znaku obračuna kancelarskih kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Angele Merkel i Martina Schulza.

‘Uvijek pogledom uperenim unatrag, uvijek im je teško reći da su na nešto ponosni. CDU je ponosna na postignuća i gleda prema naprijed’, rekla je tijekom svog govora na manifestaciji povodom političke Pepelnice njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije Angela Merkel.

Ona je time kritizirala odricanje SPD-a i njezinog kandidata Schulza od dijelova reformskog programa Agenda 2010. kojeg je prije 14 godina pokrenuo socijaldemokratski kancelar Gerhard Schroeder i koji se smatra jednim od razloga njemačkog gospodarskog uspjeha.

Merkel je na skupu u svom izbornom okrugu Demminu u saveznoj državi Mecklenburg Vorpommern upozorila na zasluge svoje demokršćansko-socijaldemokratske vlade.

‘Njemačka je zahvaljujući CDU-u zemlja boljitka i sigurnosti’, rekla je Merkel.

Schulz je na skupu svoje stranke u bavarskom Vilshofenu branio neke ispravke u programu Agenda 2020. koji se odnose na rezove u socijalnom sustavu i najavio žestoku predizbornu borbu s naglašenim socijalnim temama.

‘SPD izlazi na izbore s ciljem da postane najjača stranka u Njemačkoj, a ja njemački kancelar’, rekao je Schulz.

On je odbacio kritike predstavnika poslodavaca i demokršćana da će mijenjanjem Agende 2020. naškoditi njemačkom gospodarstvu.

‘Njemačko gospodarstvo sigurno neće propasti ako jedan radnik netom prije odlaska u mirovinu dobije otkaz i u tom slučaju bude dulje primao povećanu pomoć za nezaposlene’, rekao je Schulz.
Pored Schulza na SPD-ovoj manifestaciji je govorio i austrijski kancelar, socijaldemokrat Christian Kern koji je izrazio uvjerenje da će Schulz na parlamentarnim izborima u Njemačkoj krajem rujna izići kao pobjednik.

‘24. rujna i Austrija i Njemačka će imati crvenog kancelara’, rekao je Kern.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije Horst Seehofer optužio je Schulza da se u svojim govorima koristi pogrešnim statistikama samo kako bi dokazao potrebu svoje reformske politike i nazvao ga ‘muljatorom’.

Seehofer je istodobno oštro napao i desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD).

‘Tko u rujnu bude birao krajnje desničare, taj će na kraju dobiti crvenu vladu u Berlinu’, rekao je Seehofer aludirajući na to da ako građani budu davali glas drugim konzervativno-desnim strankama postoji opasnost da Unija CDU/CSU izgubi i da vlast preuzmu lijeve snage na čelu s SPD-om.

Politički komentatori su svojevrsnim pobjednikom ovogodišnje političke Pepelnice proglasili Schulza ocjenjujući kako je on jedini iskoristio ovaj tradicionalni politički događaj za otvaranje predizborne kampanje. Merkel naprotiv u svom govoru niti jednom nije direktno napala svog protukandidata Schulza što su joj neki demokršćanski krugovi već zamjerili.

Datum objave: 02.03.2017.